Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin ve öğrenciler katıldı.

Afyonkarahisar 112 Komuta Merkezi Sorumlusu Doktor Onur Yerlikaya ve Sandıklı 3 Nolu Acil Sağlık İstasyonu Sağlık Teknikeri Yasin Sarıgöl, AKÜ öğrencilerine ilk yardımının önemi anlattı.

“112 İLE DOĞRU VE EKSİKSİZ İLETİŞİM KURULMALI”

112 Acil Çağrı Merkezinin aranması sırasında öncelikle sakin olunması gerektiğini söyleyen Sandıklı 3 nolu Acil Sağlık İstasyonu Sağlık Teknikeri Yasin Sarıgöl, 112 Acil Çağrı Merkezi ile yapılan görüşmelerde sorulara net cevap verilmesi gerektiğini belirtti. Sarıgöl, “Adres verilirken olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı verilmelidir. Kimin hangi numaradan arandığı bildirilmelidir. Hasta ve yaralının adı ve olay tanımlanmalıdır. Hasta ve yaralı sayısı ile durumları bildirilmelidir. İlk yardım uygulaması yapıldıysa nasıl bir yardım verildiği belirtilmelidir. 112 görevlisi, bilgiyi aldığını söyleyene kadar telefon kapatılmamalıdır” diye konuştu.

“HAYAT KURTARMA ZİNCİRİ”

Afyonkarahisar 112 Komuta Merkezi Sorumlusu Doktor Onur Yerlikaya ise ilk yardımcının müdahale ile ilgili olarak öncelikle hastayı ya da yaralıyı sıcak tutması, hastanın ya da yaralının yarasını görmesine izin verilmemesi gerektiğine, hareket ettirmeden müdahale yapmanın önemine, hasta veya yaralının en uygun şekilde sağlık kurumuna sevkinin sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekti. Yerlikaya ayrıca 112 personeli; ilk yardım ve tedavi arasındaki fark, ilk yardımın temel uygulamaları, 112’nin aranması sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği, ilk yardımcının müdahale ile ilgili ilk önce neler yapması gerektiği, ilk yardımcının özellikleri, hayat kurtarma zinciri konularına ilişkin bilgiler paylaştı.

Eğitim, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. >>MERVE CÖNK

 

Editör: TE Bilisim