Halka Arzlar Neden Düşüyor? Son Dönemdeki Kayıpların Nedenleri

Borsa İstanbul’da son aylarda halka arz edilen şirketlerin hisselerinde büyük düşüşler yaşanıyor. Bazı şirketlerin hisseleri, halka arz fiyatının çok altına indi. Peki halka arzlara ne oluyor, neden düşüş yaşanıyor? İşte detaylar…

Halka Arz Edilen Şirketlerin Hisseleri Nasıl Performans Gösteriyor?

Son dönemde borsaya giren şirketlerin hisseleri, beklentilerin çok altında kaldı. Halka arz edilen şirketlerin çoğu, ilk günlerde tavan yapacağı umuduyla yatırımcıların ilgisini çekti. Ancak sonrasında hisselerde sert düşüşler görüldü.

Çin seferi hazırlıkları başladı! Çin seferi hazırlıkları başladı!

Örneğin, Avrupakent GYO hisseleri, dün açılışta yüzde 8’i aşan değer kaybıyla borsaya merhaba dedi. Bu sabah itibarıyla da halka arz fiyatının yüzde 18 altında işlem görüyordu. Mega Metal Sanayi ve Ticaret şirketi hisseleri de bu sabah itibarıyla halka arz fiyatına göre yaklaşık yüzde 14 kayıpla işlem görüyordu.

Borsaya merhaba diyen diğer şirketlerin hisselerinde de benzer bir tablo var. Kuzey Boru, Sur Tatil Evleri GYO, Batı Ege GYO, Çates Elektrik Üretim ve Şeker Yatırım Menkul Değerler şirketlerinin hisseleri, halka arz fiyatlarına göre ciddi oranda değer kaybetti.

Halka arz edilen şirketlerden sadece iki tanesi, halka arz fiyatlarının üzerinde işlem görüyor. Bunlar, Kuzey Boru ve Şeker Yatırım Menkul Değerler şirketleri.

Halka Arz Rüzgarı Neden Kesildi?

Türkiye’de son yıllarda büyük bir halka arz rüzgarı esiyordu. 2017’de 3, 2018’de 9, 2019’da 6, 2020’de 8 olan halka arz edilen şirket sayısı, 2021’de 52, 2022’de 40, 2023’te 56 oldu.

Halka arz büyüklüğü de arttı. 2021’de 21,6 milyar TL, 2022’de 15,8 milyar TL olan halka arz büyüklüğü, 2023’te 79,8 milyar TL’ye sıçradı.

Borsada hesap açanların sayısı da 1 milyondan 8,5 milyona yükseldi.

Yüksek enflasyon ve negatif reel faiz ortamında hükümetin de teşvikiyle milyonlarca vatandaş, halka arzlar için sıraya girdi. Ancak son dönemdeki tablo, hayal kırıklığına işaret ediyor.

Halka arz edilen şirketlerin hisseleri, piyasa koşullarından, şirketlerin performansından, yatırımcıların beklentilerinden ve spekülatif hareketlerden etkileniyor.

Borsa İstanbul Halka Arz Endeksi, eylül zirvesine kıyasla yüzde 20’nin üzerinde kayıp yaşadı. Bu da halka arzların cazibesinin azaldığını gösteriyor.

Editör: Haber Merkezi