Bu değişikliklerle birlikte, tanımlama numarası olmayan veya numarası belirlenemeyen sığır, koyun ve keçi türü hayvanlar artık "tanımsız hayvan" olarak kabul edilecek. Bu durum, hayvanların yeniden tanımlanmaları için bir zemin hazırlıyor ve hayvan sahiplerinin üzerindeki sorumlulukları artırıyor.

Yapılan düzenlemeler hayvanların tanımlanmasında yeni bir sınıflamayı ortaya koyuyor. Eğer bir hayvanın özgün tanımlama numarası daha önce verilmemişse veya verilmiş olmasına rağmen numarası tespit edilemiyorsa, bu hayvan "tanımsız hayvan" olarak nitelendirilecek.

Bakanlığın belirlediği korunmuş alanlar dışında, hayvanlar için aynı özgün tanımlama numarası beyan edilecek. Beyanın yapılmadığı hallerde ise hayvan sahibi tarafından bir taahhütname sunulacak ve hayvan tanımsız olarak işaretlenecek. Bu durum hayvan sahibine idari para cezası getirecek.

Türkiye genç nüfusuyla Avrupa'da fark yaratıyor! Türkiye genç nüfusuyla Avrupa'da fark yaratıyor!


İlgili hayvanlar, yeni tanımlama bilgilerini içeren kulak küpeleriyle tanımlanacak ve böylece mevcut sistem içinde bir izlenebilirlik sağlanması planlanıyor. Bu yönetmelik değişikliklerinin, hayvan hareketlerinin daha etkin izlenmesi ve hayvan sağlığının korunması açısından önemli olduğu vurgulanıyor.

Editör: Duygu Özger