Günlük hayatımızda tükettiğimiz pek çok besinin atık kısmı aslında pek çok faydayı bünyesinde barındırabiliyor. Bunlardan birisi de kahve telvesidir. Kahve telvesi çoğu zaman atık olarak görülse bile aslında çok çeşitli kullanım alanları vardır. İşte kahve telvesini kullanım alanları hakkında detaylı bilgiler..

Cilt Bakımı: Kahve telvesi cilt için doğal bir eksfoliyant şeklinde kullanılabilir. Kahvenin telvesini hafif dairesel hareketler ile cildinize uyguladığınızda cilt yüzeyindeki ölü hücreleri ve kiri temizler, cildinizi pürüzsüzleştirir ve gençleştirir. 

Koku Giderici: Kötü kokuları absorbe etme özelliğinden dolayı kahve telvesini evinizde ve buzdolabınızda doğal koku giderici olarak kullanabilirsiniz. Kötü kokuları absorbe etmesi için küçük bir kapta kuru olarak saklayın.

Bahçe Gübresi: Bitkilerinizi beslemeye yardımcı olmak için kahve telvelerini bahçe toprağıyla karıştırın. Toprağın pH’ını düzenleyerek sağlıklı bitki gelişimini sağlar.

Böcek kovucu: Kahve telvesi, özellikle karıncaların ve sineklerin evinize girmesini önlemede etkili doğal böcek kovucudur. Evin girişine veya böcek yuvası olma ihtimali olan diğer alanlara püskürterek kullanabilirsiniz.

Mobilya Bakımı: Kahve telvesi ahşap mobilyaların bakımında da kullanılabilir. Ahşap yüzeyler kahve telvesi ile nemlendirilmiş bir bezle silinerek temizlenebilir ve cilalanabilir. 

Ev yapımı kahve peelinginin tarifi

Malzemeler:

-2 yemek kaşığı kahve telvesi (tercihen taze öğütülmüş)

-1-2 yemek kaşığı hindistancevizi yağı veya zeytinyağı

Birkaç damla kadar lavanta yağı ya da vanilya özü (kokusu için, isteğe bağlıdır)

Hazırlanışı:

Kahve telvesini kaseye ekleyin. Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ekleyin. Kıvamını ayarlamak adına ise azar azar ekleyin.

İstenirse lavanta yağı ya da vanilya özü ekleyin ve malzemelerin iyice birbirine karışmasını sağlayın. Karışımın kıvamını mutlaka kontrol edin.

Daha yoğun peelinge ihtiyacınız varsa yağ miktarını azaltın. Daha kremamsı kıvam istiyorsanız yağlardan bir miktar fazla koyabilirsiniz.

Kullanımı:

Cildinizi ılık suyla nemlendirin. Hazırladığınız kahve peelingini cildinize hafifçe masaj yaparak uygulayın. Nazik dairesel hareketlerle uygulayın.

Yaklaşık 5 ila 10 dakika bekleyin. Daha sonra bol suyla durulayın ve cildinizi bir nemlendiriciyle nemlendirin.

Hem zayıflatan hem ferahlatan salatalıklı patatesli meze! Yapması 5 dakika bile almıyor Hem zayıflatan hem ferahlatan salatalıklı patatesli meze! Yapması 5 dakika bile almıyor

Kahve, ciltteki ölü deri hücrelerini temizler, kan dolaşımını hızlandırır, cildi pürüzsüzleştirir ve canlandırır. 

Kaynak: SEDA CAN