Kaza: 1 ağır yaralı! Kaza: 1 ağır yaralı!

Buna göre, miras malların dükalığa aktarıldıktan sonra, bölge halkının yararına çalışmalar yürüten vakıflara bağışlanması gerekiyor. Ancak geçtiğimiz 10 yıl içinde toplanan yaklaşık 61 milyon sterlinlik (yaklaşık 2,2 milyar lira) miras varlığının yalnızca yüzde 15'i hayır kurumlarına verilmiş durumda.

The Guardian'ın ortaya çıkardığı belgelere göre, birçok vergiden muaf tutulan Lancaster Dükalığı, söz konusu geliri, konaklama, müze, konut ve turistik faaliyetlere yönelik restorasyon işlemleri için harcamış. Kraliyet mülkü bu işlemleri kamu yararına olduğu savunuyla destekliyor; ancak restorasyon için kullanılan kamu kaynakları konusunda SA9 isimli kararnamede belirli sınırların olduğu ve miras mallarının kullanımına dair net bir kılavuzun bulunmadığı bildiriliyor.

Öte yandan İngiltere'de kraliyetin iki önemli gelir kaynağı bulunuyor; Lancaster ve Cornwall Dükalıkları. Cornwall Dükalığı'nın geliri, tahtın varisi olan Galler Prensi'ne devredilirken, her iki dükalık da tarım ve turizm faaliyetleriyle önemli gelirler elde ediyor. Cornwall Dükalığı'nın yıllık 21 milyon sterlin (yaklaşık 764 milyon lira), Lancaster Dükalığı'nın ise 24 milyon sterlin (yaklaşık 872 milyar lira) gibi büyük gelirler sağladığı rapor edilmektedir.

Editör: Duygu Özger