Günde yedi-sekiz saat uyumanıza rağmen yataktan dinlenememiş olarak kalkıyor, gün içinde kendinizi çok halsiz ve mutsuz hissediyor, en basit fiziksel uğraşta takatsiz kalıyor, dün ne yediğinizi bile hatırlamıyor, odaklanmakta zorluk mu yaşıyorsunuz? Üstelik bu ve benzeri sorunlar en az altı aydır peşinizi bırakmıyor mu? Eğer evetse, Kronik Yorgunluk Sendromu kapınızı çalmış olabilir!

Sandıklılı Sporcu Mustafa Eren Güder Türkiye Şampiyonu Oldu! Sandıklılı Sporcu Mustafa Eren Güder Türkiye Şampiyonu Oldu!

K R O N İ K Y O R G U N L U K S E N D R O M U

FONKSİYONEL TIP UZMANI DR. AYNUR KETENE UYARIYOR: "SAĞLIK KONTROLLERİNİZİ YAPTIRIN!"

Acıbadem Fulya Hastanesi'nde çalışmalarını yürüten Dr. Aynur Ketene, son yıllarda hızla yaygınlaşan Kronik Yorgunluk Sendromu hakkında önemli bilgiler verdi. Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırıyorsanız ve herhangi bir hastalık tespit edilmemesine rağmen geçmeyen bir yorgunluk sorunu yaşıyorsanız, nedeninin Kronik Yorgunluk Sendromu olabileceğini belirtiyor.

YAŞAM ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN: BESLENME DÜZENİNİZ ÖNEMLİ!

Kronik yorgunluğun altında yatan pek çok sorunun değerlendirilmesi gereken komplike bir süreçtir. Dr. Ketene, sindirim sisteminin dinlenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, sorunun kaynağını tam olarak teşhis edilemediyse beslenme düzenine odaklanmanın önemine dikkat çekiyor. Akdeniz diyetine uygun beslenme, taze mevsim sebzeleri, baklagiller, kaliteli proteinler ve sağlıklı yağlarla desteklenmelidir.

Kronik Yorgunluk Sendromu

UYKU VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER

En geç saat 23:00’da uykuya dalmak, sessiz ve karanlık bir ortamda en az 8 saat deliksiz uyumak önemlidir. Dr. Ketene, uyku sırasında salgılanan melatonin hormonunun vücudu temizleyip, dinlenmiş bir şekilde uyanmamızı sağladığını belirtiyor. Ayrıca, akşamları cep telefonlarını kapatmak ve rahatlatıcı çaylar tüketmek de rahat bir uyku için öneriliyor.

DÜZENLİ EGZERSİZ: ZİNDELİK İÇİN 30 DAKİKA YETERLİ!

Egzersiz, sadece bedeni canlandırmakla kalmaz, aynı zamanda endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Dr. Ketene, her gün en az 30 dakika yürüyüş yapmanın, kronik yorgunluğa karşı etkili bir strateji olduğunu ifade ediyor.

TOKSİNLERDEN UZAK DURUN: SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNERİLER!

Alkol, sigara, kimyasal deterjanlar ve paketli gıdalardan uzak durmak önemlidir. Dr. Ketene, kronik yorgunluğa yol açan faktörler arasında toksinlere maruz kalmanın da bulunduğunu belirtiyor.

Kronik Yorgunluk

BAĞIRSAK SAĞLIĞI VE VİTAMİN-MİNERAL TAKVİYELERİ: İKİNCİ BEYİNİMİZE SAYGI GÖSTERELİM!

Bağırsak sağlığının önemine vurgu yapan Dr. Ketene, sindirim ve emilim sistemi için vitamin-mineral takviyelerinin kullanılmasının önemli olduğunu belirtiyor. Doktor önerisiyle vitamin ve mineral takviyelerinin kullanılması öneriliyor.

Dr. Aynur Ketene'den Kronik Yorgunluğa Karşı 8 Etkili Öneri!

1.       Hazır paketli gıdalardan kaçının.

2.       Manyetik alanlardan uzak durun.

3.       Kaliteli ve yeterli uyku alışkanlığı edinin.

4.       Stresle başa çıkma stratejileri geliştirin.

5.       Aktif bir yaşam tarzı benimseyin.

6.       Sağlıklı toprak ürünlerini tercih edin.

7.       İşlenmiş gıdalardan uzak durun.

8.       Bağışıklık sistemini güçlendirmek için güneş ışığına maruz kalın.

Kaynak: ALİ KÜÇÜKKARTAL