Devlet Konservatuarı konser salonunda düzenlenen konferansa; Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Çağhan Adar, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fakı Can Yürük ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fırat Kutluk tarafından “Kültürel Demokrasi ve Müzik” anlatıldı.

BİNLERCE PARAMETRE

Sosyal sınıf, yüksek kültür-popüler kültür, kültürel seçkinlik, beğeni kültürleri ve kültürel çeşitlilik başlıklarında konuyu değerlendiren Kutluk, şunları kaydetti: “Müziğin insan yaşamındaki yeri haliyle onun üzerinde çok fazla konuşulmasını gerektiriyor. Profesyoneller, akademisyenler, amatörler ve bizler kitle konuşuyor. Bu konuşmalar daha çok müzik beğenisi ve müzik tercihi üzerinden yürüyor. Müzik beğenisi, tercihi deyince bambaşka alanlar ortaya çıkıyor. Yüzlerce, binlerce parametreler devreye giriyor. Orada sosyal sınıf devreye girebiliyor.”

BEĞENİ KÜLTÜRLERİ ÇIKTI

CSO, Turgay Erdener bestelerini seslendirdi CSO, Turgay Erdener bestelerini seslendirdi

Müzik beğenisi, müzik tercihi muhabbetlerinde eskiden üst-alt sınıf meselesinin bazı şeyleri yorumlamakta yeterli görüldüğünü söyleyen Kutluk, “Alt-üst sınıf dediğimiz zaman her şey dediğimiz zaman her şey halloluyor gibi görünüyordu. Ama yeni şeyler çıkmaya başladı. Kültürel çeşitlilik ortaya çıktı. Beğeni kültürleri çıktı. Kültürel demokrasi de ortaya çıktı. Kültürel demokrasi seçimdeki özgürlük üzerine kurulu bir kavram. Herkesin istediği beğeni kültürünü seçme hakkına sahip olması”  dedi. Konferans soru cevabın ardından sona erdi. FADİME ÖZKARAN

Editör: Fadime Özkaran