TÜRKSAT 6A haziranda ABD'ye gönderilecek TÜRKSAT 6A haziranda ABD'ye gönderilecek

Denizli'nin Honaz ilçesi, cennet hurması üretiminde Türkiye'nin ilk beş şehri arasına girerek önemli bir başarıya imza atıyor. Yapılan hasattan sonra kurutma işlemleri hız kesmeden devam ederken, kurutulmuş cennet hurmasının piyasa değeri yaş formunun on katına çıkıyor ve böylelikle üreticiler için ekonomik açıdan büyük bir gelir kapısı oluşturuyor.

YÜKSEK TALEP GÖRÜYOR

Son yıllarda cennet hurmasının popülaritesindeki artış, Türkiye'nin farklı bölgelerinde olduğu gibi Denizli'de de üretim alanlarının genişlemesine yol açtı. Denizli'nin Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde yetiştirilen cennet hurması, yaş ve kuru olarak pazara sunulmakta. Yaş cennet hurması kilogramı 15-20 TL'den satılırken, kurutulduğunda 150-200 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Üç haftalık bir olgunlaşma sürecine sahip olan cennet hurması, besleyici değeri yüksek ve sindirim sistemi için faydalı bir meyve olarak biliniyor. Üreticiler kurutma işleminin hijyenik koşullarda yapılmasına büyük önem veriyor ve bu ürünler büyük şehirlerde yüksek talep görüyor.

TÜRKİYE’DE Kİ YERİ İLK 5’TE

Denizli'nin cennet hurması üretimindeki liderliği, Türkiye genelinde 5. sırayı ve Ege Bölgesinde ise 1. sırayı alarak kendini kanıtlıyor. TÜİK'in 2022 verilerine göre Honaz'da yaklaşık 7 bin 750 dekar alanda 5 bin 197 ton cennet hurması üretiliyor ki bu oldukça etkileyici bir rakam. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verileri de meyve veren ve vermeyen ağaç sayıları ile dekara düşen ürün miktarını aktarıyor. Üretimin yüzde 90'ı Honaz ilçesinde yoğunlaşmış durumda.

Kurutma işlemi sonrasında ürünün değerlenmesinden söz eden yerel üretici İsmail Sarıkaya, kurutulmuş cennet hurmasının satış süreçlerini ve bahçesinin detaylarını anlatıyor. Üretimin yanı sıra var olan zorluklardan, böcek mücadelesinden ve tuzak desteği ihtiyacından bahsederek, ihracat potansiyeli üzerinde duruyor.

CENNET HURMASININ BÖLGEDE KİRAZ ÜRETİMİNİ GEÇTİ

Ayrıca, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Hüseyin Top, son yıllarda artan ekonomik getirisiyle cennet hurmasının bölgede kiraz üretimini geçtiğini ifade ediyor. Geçmişten bu yana üretimde gözle görülür bir artış olduğunu belirten Başkan, özel kurutma tesislerindeki işlemler ve bu tesislerin faydalarından söz ediyor.

SEKTÖRE ÖNEMLİ KATKI

Denizli ve Honaz, cennet hurması üretiminde gösterdikleri bu başarı ile Türkiye'nin meyve üretimi haritasında kritik bir konum ediniyor ve sektöre önemli katkılar sağlıyor.

Editör: Tuğba Özkan