Milli Savunma Bakanlığı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında Bakan Yaşar Güler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin muharip uçak ihtiyacı ve güncel savunma stratejileri hakkında bilgi verdi. Güler, özellikle Eurofighter Typhoon savaş uçaklarına yönelik çalışmaların olduğunu ve İngiltere ile İspanya'nın destek verdiği görüşmelerde Almanya'nın da ikna edilmesi için çabaladıklarını duyurdu.

Bakan Güler ayrıca, F-16 ve F-4 savaş uçaklarının mevcut görevler için yeterli olduğunu, ancak gelecekteki ihtiyaçlar için alternatif seçenekler üzerinde de çalıştıklarını açıkladı. Bu kapsamda, F-16'ların modernizasyonu ve yerli Hürjet ile 5'inci nesil milli muharip uçak Kaan'ın geliştirilmesine dikkat çekti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Kahramanmaraş merkezli depremden hemen sonra yaptığı çalışmaları anlatan Güler, ordunun hızlı ve etkin müdahalesinden bahsetti. Bakan, deprem sonrası yapılan hava görevlerinin sayısının bir yıldaki toplam sortiden daha fazla olduğunu ifade etti.


S-400 savunma sistemi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde devam eden hizmetler hakkında da konuşan Güler, sınırların güvenliği ve askeri hastanelerin durumu hakkında da bilgi verdi. Ayrıca, zorunlu askerlik ve profesyonel personelin oranının korunması planlarından söz etti.

Milli muharip uçak programı ve Altay Tankı projesinin geleceğine de değinen Güler, F-35 alımının üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu ve yerli üretim KAAN uçağını tercih etme eğiliminde olduğunu vurguladı. F-35 projesi için ödenen meblağın F-16 Blok 70 Viper alımı için kullanılması fikrini paylaştı.


Görüşmeler sonunda Milli Savunma Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin yanı sıra bağlı kuruluşların bütçeleri ve kesin hesapları kabul edildi.  CEMİLE KAYTAN

Afyonkarahisar'da "AFSÜ GençFest 2024" başladı! Afyonkarahisar'da "AFSÜ GençFest 2024" başladı!

Editör: Cemile Kaytan