Yurdun dört bir yanı baharda kışı yaşıyor. MGM’den gelen son dakika bilgisine göre 29 şehir için sarı kodlu uyarı yapıldı. 11 şehrimizde de kar yağışı olacağı belirtildi. Detaylar haberimizde…

MAYIS’TA KAR SÜRPRİZİ: LAPA LAPA YAĞIŞ BAŞLADI! 11 KENT KARA TESLİM OLACAK, 29 İLDE SARI ALARM VERİLDİ

Kar yağışı tekrar döndü. Mayıs ayında çok kar yağar. İstanbul’un hemen dışında yoğun kar yağışı. Kar yağışı yarın da devam edecek. Meteorolojiden yeni kar uyarısı geldi. Kimse bunu beklemiyordu. Kışlık giyim mayıs ayında başlıyor. 11 il için kar uyarısı yapılırken, onlarca ilde de sarı uyarı yapıldı. İşte kar, fırtına ve soğukla ilgili son gelişmeler…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü bugün 29 il için sarı kod uyarısı yayınladı. 11 ilde kar uyarısı yapıldı. Uyarıların ardından kar yağışı başladı. İstanbul’un hemen dışında şiddetli yağmur devam ediyor. Meteorolojiden yapılan yeni uyarıda kar yağışının yarın da devam edeceği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmesine göre: Ülkemiz genelinin, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Sivas, Ordu çevrelerinin parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Tokat’ta ise sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışlar; Hatay, Osmaniye, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari ile Van’ın güneyinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Yağış; Hatay’ın güneyi, Osmaniye, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Muş, Bitlis Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Van sağanak yağışları yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) ve fırtına bekleniyor. Doğu Anadolu’nun kuzeyinde 2.000 metrenin üzerindeki rakımlarda dolu ve kar şeklinde yağış tahmin ediliyor. Sel, su baskını, yıldırım çarpması, trafik aksaması, yağmur sırasında kuvvetli rüzgar ve küçük çaplı lokal dolu gibi olumsuz etkilere karşı dikkatli olunmalı ve dikkatli olunmalıdır.

ZİRAİ DON UYARISI: İç kesimlerde hava sıcaklıklarının ciddi oranda düşeceği ve mevsim normallerinin altına düşeceği tahmin ediliyor. Bunun sonucunda, Marmara’nın güneyi ve doğusunda, İç Ege ve Göller bölgesinde 5 Haziran 2024 Pazartesi gecesine kadar, İç Anadolu Bölgesi ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde gün ışığı görülecek. 5 Haziran 2024 gecesi Salı akşamına kadar. 07.05.2024, İç Anadolu’da Doğuda (Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir) orta şiddette tarımsal don olayı bekleniyor. Tarımsal faaliyetlere katılan çiftçiler başta olmak üzere paydaşların ve halkın olası olumsuz sonuçlara karşı son derece dikkatli olması gerekmektedir.

MARMARA

Havanın parçalı bulutlu ve dağınık olması bekleniyor.

EDİRNE °C, 24°C: Parçalı bulutlu ve parçalı olması bekleniyor.

İSTANBUL °C, 19°C: Parçalı bulutlu ve parçalı bulutlu olması bekleniyor.

KIRKLARELİ °C, 21°C: Parçalı bulutlu ve parçalı bulutlu olması bekleniyor.

KOCAELİ °C, 20°C: Parçalı bulutlu ve parçalı bulutlu olması bekleniyor.

EGE

Havanın parçalı bulutlu ve dağınık olması bekleniyor.

A.KARAHİSAR °C, 18°C: Hafif ve parçalı bulutlu olması bekleniyor.

DENİZLİ °C, 24°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu bulutlu olması bekleniyor.

İZMİR °C, 25°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu bulutlu olması bekleniyor.

UŞAK °C, 20°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması bekleniyor.

AKDENİZ

Havanın parçalı ve yer yer çok bulutlu, doğusunun çok bulutlu, doğu Akdeniz’de aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağış; Hatay ve Osmaniye çevresi, Kahramanmaraş’ın güneybatı ilçeleri ve Adana’nın doğusunda yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

ADANA °C, 24°C: Parçalı bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı hava bekleniyor. Yağışların doğu kesimlerde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

ANTALYA °C, 27°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması bekleniyor.

O markalı sigara içenler yandı! 3 TL’lik bir zam daha: İşte güncel sigara fiyatları O markalı sigara içenler yandı! 3 TL’lik bir zam daha: İşte güncel sigara fiyatları

BURDUR °C, 20°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması bekleniyor.

HATAY °C, 21°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU

Hava durumu çok bulutlu ve Sivas çevrelerinde sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

ANKARA °C, 18°C: Parçalı bulutlu ila az bulutlu olması bekleniyor.

ESKİŞEHİR °C, 19°C: Parçalı bulutlu ila az bulutlu olması bekleniyor.

KONYA °C, 16°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması bekleniyor.

YOZGAT °C, 11°C: Parçalı bulutlu ila az bulutlu olması bekleniyor.

BATI KARADENİZ

Havanın parçalı bulutlu ve dağınık olması bekleniyor.

BOLU °C, 17°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması tahmin ediliyor.

DÜZCE °C, 18°C: Bulutlu ve az bulutlu olması tahmin ediliyor.

SİNOP °C, 16°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması tahmin ediliyor.

ZONGULDAK °C, 15°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Havanın parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Ordu ve Tokat’ta aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin doğu yaylalarında aralıklı yağmur ve zaman zaman kar bekleniyor.

AMASYA °C, 15°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması bekleniyor.

SAMSUN °C, 16°C: Parçalı bulutlu ve az bulutlu olması bekleniyor.

TOKAT °C, 14°C: Parçalı bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olması bekleniyor.

TRABZON °C, 14°C: Parçalı bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olması bekleniyor.

DOĞU ANADOLU

Tahminlere göre havanın parçalı bulutlu, bölge genelinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Malatya’nın güneyi, Elazığ, Tunceli, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari ve Van’da yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Bölgenin kuzeydoğu yaylalarında karla karışık yağmur ve zaman zaman kar yağışı bekleniyor.

ERZURUM °C, 11°C: Havanın parçalı ve parçalı bulutlu, zaman zaman sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

 KARS °C, 11°C: Havanın parçalı ve çok bulutlu, zaman zaman sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

 MALATYA °C, 13°C: Havanın parçalı ve parçalı bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

VAN °C, 15°C:Havanın bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olması bekleniyor. Güney’de yerel olarak kuvvetli yağış bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Tahminlere göre havanın parçalı bulutlu, bölge genelinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağış; Diyarbakır, Mardin, Batman ve Siirt ile Diyarbakır çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

DİYARBAKIR °C, 17°C: Havanın parçalı ve çok bulutlu, zaman zaman sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

GAZİANTEP °C, 18°C: Çok bulutlu, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olması bekleniyor.

SİİRT °C, 18°C: Havanın parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

ŞANLIURFA °C, 18°C: Çok bulutlu, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olması bekleniyor.

29 KENTTE SARI ALARM

Adana, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Osmaniye

11 KENTTE KAR ALARMI

Diğer taraftan Meteoroloji bugün ve yarın için 11 şehirde yağmur ve kar yağışı beklendiğini duyurdu. İşte o iller; Artvin, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Rize, Sivas, Trabzon, Tunceli, Bayburt, Erzurum, Kars

ULUDAĞ

Bursa’da hava sıcaklığının mevsim standartlarının altında olması Uludağ’ı da etkiliyor. Mayıs ayında Uludağ’da yoğun kar yağmasına rağmen hava sıcaklığı 4 ile 8 derece arasında ölçülüyordu.

Türkiye’nin en popüler kış turizmi merkezlerinden biri olan Uludağ’da oteller sezon boyunca kapalı olmasına rağmen aralıklı olarak kar yağmaya devam ediyor. Yaklaşık 2 ay önce sezonun sona erdiği Uludağ’da mayıs ayında da kar yağışı etkisini gösteriyor. Bursa’da yaklaşık bir haftadır hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında olması nedeniyle kar yağışı Uludağ’ı ciddi şekilde etkiledi. Ölçülen en düşük sıcaklığın 4 derece, en yüksek sıcaklığın ise 8 derece olduğu Uludağ’da kar yağışının aralıklı olarak devam etmesi bekleniyor.

ERCİYES’E KAR YAĞDI

Kayseri’de bulunan ve Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Alanı’nda mayıs ayında kar yağdığında zemin beyaz bir örtüye kaplandı.

HAFTA SONU BATI’YA YAĞIŞ GELİYOR

CNN Meteoroloji Danışmanı TÜRK Prof. Dr. Orhan Şen sosyal ağlarda şunları paylaştı:

Bugün pazar, yağmur batıdan geliyor. Bu Doğu’da da devam edecek. Öğleden sonra Erzurum, Sivas, Ordu, Muş, Bitlis, Şırnak, Siirt ve Batman çevrelerinde sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış ve su baskını ihtimali var. Rüzgâr kuzeydoğudan Ege Denizi’nin kuzeyine, güneydoğu Anadolu’ya kadar kuvvetli esiyor. İstanbul 18, İzmir 25C.

Önümüzdeki hafta yağışlar azalacak. Hafta ortasında sıcaklıklar artarak ortalama değerlere ulaşıyor. Bu hafta sonu Batı’da yağmur yağacak. Yağışlarla birlikte Marmara Bölgesi ve Kuzey’de sıcaklıklar düştü. Hava sıcaklıklarında gözle görülür artışlar 15 Mayıs’tan sonra ortaya çıkıyor ve yaz değerlerini aşabiliyor.

ANTALYA’DA YOLLAR BEYAZA BÜRÜNDÜ

Antalya’nın Alanya ilçesinde öğle saatlerinde aniden düşen dolu, trafiği felç etti. Mahmutlar yayla yolunda uzun araç kuyrukları oluşurken, sürücüler zor anlar yaşadı. Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı Mahmutlar ilçesinde öğle saatlerinde şiddetli dolu yağışı sürücüleri hazırlıksız yakaladı. Bölgedeki Mahmutlar yaylasına giden sürücüler dolu nedeniyle beyaza dönen yollarda zorlukla karşılaştı. Özellikle Cebeli Reis dağı yolunda oluşan uzun araba kuyruğu. Trafik olumsuz etkilense de sürücülerin yolculuklarına devam etmesi zorlaştı. Bu anlar vatandaşlar tarafından kaydedildi.

Kaynak: SEDA CAN