6 Şubat 2023 tarihinde tüm Türkiye’nin bir felakete uyandığı Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 6 ay geçti. Etkisi 11 ile yayılan, binlerce binanın yıkıldığı ve 50 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri, afet bölgelerindeki kalıntıları ile varlığını adeta sürdürmeye devam ediyor. En fazla yıkımın yaşandığı Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'da enkaz kaldırma çalışmaları sona ermiş olsa da, hasarlı binaların yıkım işlemleri devam ediyor. 

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta 53 bin bina ağır hasar alırken 20 bin iş yeri de kullanılamaz hale gelmişti. 12 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş'ta enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandı ancak ağır hasarlı binaların yıkım işlemleri devam ediyor. Kentte yaşam yavaş yavaş başlasa da, merkez üssü olan Pazarcık, adeta hayalet bir ilçeye dönüşmüş durumda.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

KOYTENIRLARDAN ÇARŞI

Büyük yıkımın yaşandığı bir diğer yer olan Adıyaman’da mahallelerdeki derin sessizlik felaketin acı boyutunu 6 ay sonra bile hissettiriyor.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

Adıyaman’a bağlı Gölbaşı İlçesinde yol kenarında bulunan bir dinlenme tesisi

Kentte ilk dikkati çeken, ayakta kalmayı başarmış binaların arasındaki boşluklar ve yıkılmayı bekleyen ağır hasarlı binalar oluyor.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

Bir yandan yıkım çalışmaları sürerken diğer yandan ise Adıyamanlı vatandaşlar günlük hayatlarına devam ediyor. Bu kapsamda, hızla toparlanan Adıyaman'da kent merkezine konteynırlardan veya prefabrik inşalardan 9 AFAD çarşısı kurulmuş. Giyimden, gıda ihtiyacına kadar birçok alanda esnafa verilen yapılar, kentin ekonomik alanda toparlanmasına da katkı sağlıyor.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

Depremden etkilenen vatandaş ve esnafları dinledim. Depremin yıkımını atlatmaya çalışan vatandaşlar devletin desteği ile yeniden toparlanmaya başladıklarını ifade ettiler. Kentin boşalmasının vermiş olduğu bir durgunluk sebebiyle geçimleri konusunda zorluk yaşadığını belirten esnaflar, ülkemizin böyle bir felaketi tekrar yaşamamasını temenni ettiler.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

KALICI KONUTLARA YERLEŞMEK İSTİYORLAR

Konteynır kentlerde yaşayan depremzede vatandaşlar ise ihtiyaçlarının karşılandığını belirtirken başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, yaraların sarılması için var güçleri ile çalışan tüm herkese minnettar olduklarını ifade ettiler. Konteynır kentlerden çıkmak isteyen bazı vatandaşlar ise Adıyaman’da ev bulmakta zorluk yaşadıklarını, buldukları evlerin ise yüksek kiralara verildiğini söyledi. Adıyamanlı vatandaşlar en kısa zamanda kalıcı konutlarına yerleşmek istiyor.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

Öte yandan depremden etkilenen illerde kalıcı konutların yapımı eş zamanlı olarak devam ediyor. Toplamda 680 bin kalıcı konut ve köy evi yapılarak depremzede hak sahiplerine teslim edilecek. Adıyaman’da toplamda 64 bin 811 konut ve köy evi, Kahramanmaraş’ta toplam 112 bin 414 konut ve köy evi yapılacak. Bunlardan Adıyaman’da temeli atılan 4 bin 629, Kahramanmaraş’ın 24 bin 321 konutun yapımı sürüyor. Adıyaman’da İhalesi gerçekleştirilen bin 425, Kahramanmaraşta’ta ise 18 bin 873 konutun inşaatına ise kısa sürede başlanılacak.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

“BİZ BURADAYIZ”

Deprem bölgelerinde yapılan çalışmalar hakkında sıkça bilgilendirmeler yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kahramanmaraş’a, 82 bin 104 konut, 30 bin 310 köy evi olmak üzere, toplamda 112 bin 414 konut yapılacağını açıklamıştı. 9 bin 74 kalıcı konut ve köy evi ile 231 işyerinin temeli ise geçtiğimiz günlerde atılmıştı.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

“Vatandaşlarımız sağlam ve güvenli yuvalarına yerleşene kadar biz buradayız” diye Bakan Özhaseki, 11 ili ve 14 milyon vatandaşı doğrudan etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 6 ay geçtiğini hatırlatarak bu süreçte yapılan çalışmaları anlattı.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

Bakan Özhaseki, “Devletimiz afetin ilk anından itibaren olduğu gibi bütün imkan ve birikimiyle sahada çalışmalarına devam ediyor. Şu ana kadar 180 bin konutumuzun ihalesini tamamlayarak çalışmalara başladık. İnşaatlar hızla ilerliyor. Hem rezerv alandaki çalışmalarla hem de ‘Yerinde Dönüşüm’ ile 11 şehrimize; güvenli, yöresel mimariye uygun ve iklim dostu konutlar kazandıracağız. ‘Yerinde Dönüşüm’ projemize başvurular her geçen gün artarak devam ediyor. Başvuru sayısı şu an itibarıyla; 132 bin 394’ü konut, 22 bin 899’u iş yeri olmak üzere toplam 155 bin 293’e ulaştı. ‘Yerinde Dönüşüm’ projemize teveccüh gösteren tüm vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşallah bir yıl içerisinde 319 bin toplamda da 680 bin konutumuzu inşa ederek afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz” İfadelerine yer verdi.

Odak muhabiri Nurbanu Soy deprem bölgesinde

Adliyelere binlerce personel alımı yapılacak! Kadro, tarih ve şartlar belli oldu Adliyelere binlerce personel alımı yapılacak! Kadro, tarih ve şartlar belli oldu

Adıyaman-Gölbaşı Karayolunda iki aracın karıştığı kaza. Birisi bebek olmak üzere 4 ölü 3 yaralı

TEDBİRSİZLİK KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Deprem bölgesine gidene kadar yaşadığım tek sorun sıcak hava değildi. Yollarda kontrolsüzce ilerleyen sürücüler adeta kazalara davetiye çıkartıyor. Bizzat kaza ile burun buruna geldiğim pek çok durumdan hasarsız çıkmış olmam bir şans eseriydi. Yol boyunca sınırı aşan hızlar, emniyet kemerinin takılmaması, araç kullanırken telefonda konuşulması gibi pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşen kazalara rastlamak mümkün. Özellikle havalar, mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, asfalt erimesi, lastik patlamaları gibi seyahat esnasında oluşabilecek sorunlara karşı tedbirli olmak gerekiyor. //ODAK ÖZEL HABER

Kaynak: NURBANU SOY