İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın cevaplaması için maden işletmeleri ve mermer ocakları hakkında bir dizi soru önergesi verdi. Afyonkarahisar'daki maden arama faaliyetleri, mermer ocaklarının derinlikleri, işletmelere dönüşüm oranları ve maden ocaklarından kaynaklanan çevresel etkiler ile iş kazalarına dair soruların cevaplanmasını talep etti.

hakan şeref olgun

Olgun, Afyonkarahisar'ın özellikle İscehisar ilçesinde mermer üretiminin önemli bir yere sahip olduğunu, il genelinde ise maden arama faaliyetlerinin çevresel hasarlar bıraktığını belirtti.  Son 15 yıl içerisinde verilen maden arama ruhsatlarının sayısı, kapsadığı bölge ve metrekare alanları, iş kazaları ve bundan dolayı yaşanan kayıplar gibi konular soru önergesinin içeriğini oluşturdu.

hakan şeref olgun

Olgun, ayrıca iptal edilen arama ruhsatlarına, özellikle derinlikleri nedeniyle tehlike arz eden ve kapatılması gereken ya da kapatılmayan maden ocaklarına, maden atıklarının kontrolüne ve bu atıkların çevreye verdiği zararların nasıl giderildiğine ilişkin hususlara da dikkat çekerek, Enerji Bakanı Bayraktar'dan yazılı olarak bu konularda bilgi istedi.

İşte Milletvekili Olgun’un cevaplamasını istediği soru önergeleri;

1-  Afyonkarahisar genelinde son 15 yıl içerisinde kaç maden arama ruhsatı verilmiştir?

2-  Verilen arama ruhsatları kaç bölgeyi ve kaç metrekare alanı kapsamaktadır?

3-  Arama ruhsatı verilen alanlardan kaçı işletme ruhsatına çevrilmiş ve maden çıkarımı gerçekleşmektedir?

4-  Verilen maden arama ruhsatı hangi madenleri kapsamaktadır?

5-  Afyonkarahisar genelindeki maden ocaklarında son 15 yılda kaç iş kazası meydana gelmiş ve kaç insanımız hayatını kaybetmiş kaç kişi yaralanmıştır

6-  Arama ruhsatı verilip de iptal edilen olmuş mudur?

7-  Özellikle mermer ocaklarında derinliği nedeniyle tehlike saçan ve kapatılan kaç maden ocağı bulunmaktadır?

8-  Kapatılması gerekirken, kapatılmayan ve işletmesine devam eden maden ocağı var mıdır?

9-  Maden ocaklarında meydana gelen atıkların kontrolü nasıl sağlanmaktadır?

10- Maden aramalarının ardından ortaya çıkan atık ve çevre bozukluğu için neler yapılmaktadır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu: Devletimizin nefesi enselerinde! Cumhurbaşkanı Erdoğan net konuştu: Devletimizin nefesi enselerinde!

Kaynak: SAİT KARADUMAN