Çatıştayda sektörle ilgili sorunlar ile ilgili konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, çok zorlu bir sektörde faaliyet gösterdiklerini ifade ederek, “Yaptığımız işin zor olması dışında farklı problemleri de sürekli karşı karşıya kalıyoruz. Hayatın her anında her noktasında bu salondaki herhangi bir madencinin bin bir emekle elde ettiği bir ürün kullanılıyor. Tarım topraklarında da varız. Biz sanayicinin fabrikasında da... Bir evin mutfağında da varız. Bir mühendisin hesaplama yaptığı ekranda da... Yeşil ekonominin kalbinde de yine biz varız. Ülke ekonomisinin derinliklerinde de varız. Örnekleri çoğaltabiliriz ancak net bir şekilde söyleyebiliriz ki hayatın her noktasında varız. Peki bunları yaptığımız için hayatın devamlılığını sağladığımız için kamuoyu nezdinde, toplum nezdinde madenciler olarak el üstünde tutuluyor muyuz? Hepiniz aynı cevabı vereceksiniz. Tabii ki hayır.”

TARTIŞMA KONUSU OLUYOR

“Aksine yaptığımız işler sürekli farklı ortamlarda tartışma konuları oluyor” diyen Çetinkaya, “Sürekli astı astarı olmayan suçlamalarla yaftalanıyoruz. Ülkemizin ve dünyanın geleceğini inşa eden madenci olarak kendimizi anlatmaya, işlerimizi yapmaya devam etmeye çalışıyoruz. Maden sektörünü ve madencilerimizin Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için vazgeçilmez olduğunu her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki işimizi çok iyi yapıyoruz. Devletimizin gücü, kamunun destekleri ve madencilerin azmiyle çok daha iyi işler yapacağımıza yürekten inanıyoruz. Çünkü madenciliği kurallara uygun olarak devletimizin tanımladığı sınır ve kanunlar çerçevesinde yapıyoruz. Ülkemiz için üretiyor, ülkemiz için istihdam yaratıyoruz. Değerli konuklar dünyanın geleceği için yapılan tüm çalışmalarda yeşil enerjiye ve sürdürülebilirliğe vurgu yapılıyor biliyorsunuz” dedi.

MUHTEŞEM BİR ZENGİNLİĞE SAHİBİZ

Gelinen noktada yayınlanan uluslararası raporlarda madenlerin ne kadar önemli olduğunun gözler önüne serildiğini ifade eden Çetinkaya, “Eğer dünya yaşanabilir bir yer olmaya devam edecekse bu yine madenler ve madenciler sayesinde olacak. Madenleri kabul ederek çevre ya da maden arasında bir tercih yapmadan ikisine de sahip çıkarak yol alınması gerektiğine inanıyoruz. Çok büyük zenginliklere sahip bir ülkeyiz. Yerin üstündeki zenginliklerimiz kadar yer altında da muhteşem bir zenginliğe sahibiz aslında” diye konuştu.

En çok köfteyi kim yedi? En çok köfteyi kim yedi?

UZUN SÜREDİR AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYORUZ

Turizmde, tarımda, madencilikte, üretimde, ülke olarak çok daha iyi noktalara gelinebileceğinin altını çizen Çetinkaya, “Madenciler olarak bizler tarımı önceleyen bir anlayışla hareket ediyoruz. Biz madenciler olarak uzun süredir aynı şeyi söylüyoruz. Bu söylediğimize de yürekten inanıyor ve her ortamda da tekrarlıyoruz. Ne diyoruz? Tarım da bizim, çevre de bizim, maden de bizim. Değerli konuklar, eğer ülkemiz Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler sayesine ulaşacaksa bunun kalbinde muhakkak ve muhakkak madenciler olarak bizler yer alacağız. Yerin altındaki zenginlikleri yeryüzüyle buluşturmak için canla başla mücadele eden biz madenciler bunları yapmaya devam edeceğiz. Ülkemiz için çalışıp ülkemizi hedeflerine ulaştıracağız” ifadelerini kullandı. HABER: GÖKHAN KOCAASLAN

Editör: Nurbanu Soy