Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) öncülüğünde gerçekleştirilen ve 308 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği dev organizasyon "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" yürüyüşü, yüz binlerce kişinin katılımıyla İstanbul'da düzenlendi. Galata Köprüsü'nde bir araya gelen kalabalık, Filistin'e destek ve İsrail'e tepkisini dile getirdi.

Filistin

İstanbul'un tarihi sembol camilerinden Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Eminönü Yeni Camii, Sultanahmet Camii ve Süleymaniye Camisi sabah namazının kılındığı mekanlar olarak seçildi. Cemaat, namazın ardından Filistin ve dünyada zulme uğrayan tüm Müslümanlar için dua etti. Cami önlerinde ve meydanlarda toplanan kalabalık, şehit ve mağdur olanların anısına dualar yaptı.

Bayraktar

Etkinlik nedeniyle İstanbul'un merkezinde trafik yoğunluğu yaşandı. Yenikapı sahil yolu araçlarla doldu taştı. Camilere giremeyen vatandaşlar dahi, Ayasofya ve Sultanahmet meydanlarında yeşil alanlara seccadelerini sererek namazlarını eda ettiler.

Gazza

19 Mayıs alev şovlarıyla kutlandı! 19 Mayıs alev şovlarıyla kutlandı!

Sabah namazı sonrasında Ayasofya Meydanı'nda toplanan katılımcılar, sloganlar atarak İsrail'e tepkilerini dile getirdiler. Türkçe, Arapça ve İngilizce dövizlerle donatılmış kortejler, şehitlerin ve Filistinlilerin anısına Galata Köprüsü'ne yürümek üzere yola çıktı.

Köprü

Yürüyüşe katılan on binler, sloganlar ve dualar eşliğinde Galata Köprüsü'ne doğru yola çıktı. Yeni Camii'nin önünde toplanan bir diğer grup ise ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile namaz için saf tuttu. İradelerini bir kez daha Filistin davasına adayan katılımcılar, yürüyüşün ardından Galata Köprüsü'ne vardılar.

Köprüüü

Sabah namazının yaklaşmasına yakın saatlerde Süleymaniye Camisi'ne akın eden kent sakinleri de ellerinde bayraklarla toplandı. Bazı katılımcılar Filistin atkılarıyla dikkat çekerken, caminin bahçesinde namazları kılındı ve ardından sloganlar atıldı.

Namaz

Yürüyüş sırasında Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan askerlerin adları da okundu. Galata Köprüsü'ne ilk gelen katılımcılar, orada toplandı ve köprüye çıkan yollardaki trafiğin kapatılmasıyla bazıları yürüyerek, bazıları ise vapurlarla bölgeye ulaştı. Destek için sallanan bayraklar ve sloganlarla yankılanan tekbirler, etkinliğin duygusal atmosferini oluşturdu.

Şehit-1

Etkinliğe birçok önemli isim katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop gibi siyasilerin yanı sıra, TÜGVA ve diğer vakıfların temsilcileri, milletvekilleri ve belediye başkanları yer aldı.

Yürüyüş-1

Etkinlikte Milli İrade Platformu adına konuşan Bilal Erdoğan, İsrail'in saldırılarına dikkat çekerek, dünyanın bu duruma seyirci kaldığını ifade etti. Erdoğan, Filistin'deki durumun ve Türkiye'de verilen terörle mücadeledeki şehitlerin unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Yürüdü

TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci ile MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da etkinliğe ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Onlar da İsrail'e tepkilerini ve Filistin'e desteklerini ifade ettiler.

Van ve Siirt'teki bazı camilerde de benzer anma ve destek etkinlikleri yapıldı. Vatandaşlar, erken saatte camilere gelerek, şehitler için dua etti ve İsrail'in zulmüne karşı tepki gösterdi.

Kaynak: AA