Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "okul temelli sosyal sorumluluk çalışmaları" dersinin müfredatı onaylandı. Müfredat, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıflarda 72 saatlik bir eğitim programını kapsayacak şekilde tasarlandı. Bu dersin amacı, öğrencilere toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilinci kazandırmak ve toplumsal sorunlara farkındalık yaratmak.

Dersin içeriği, öğrencilerin sadece teorik bilgi değil aynı zamanda günlük yaşam becerilerini geliştireceği etkileşimli eğitim ortamları da barındıracak şekilde tasarlandı. Müfredatın temel hedefi, öğrencilerin sosyal sorumluluklarını anlamalarını ve etkili bir şekilde yerine getirmelerini sağlamaktır.

AKRAN ZORBALIĞI MÜFREDATA GİRDİ

Dijital güvenlik, dijital bağımlılık, siber takip, siber dolandırıcılık, siber tehdit, siber zorbalık, siber taciz, siber istismar kavramları üzerinde durulacak derste, dijital şiddet türleriyle baş etme yolları üzerinde tartışmalar yapılacak.

Toplumsal değerlerin toplumsal bütünleşmedeki rolünün açıklanacağı derste, sevgi, saygı, eşitlik, doğruluk, çalışkanlık, şefkat ve merhamet sahibi olmanın toplumsal hayata katkısı üzerinde durulacak. Sosyal sorumluluğun temel değerlerinin ve ahlak ilkelerinin tanımlanacağı derslerde, sosyal sorumluluk sahibi bireyin özellikleri örnekler üzerinden açıklanacak.

YENİ ÜNİTELER EKLENECEK

Müfredat altıncı sınıflar için "sosyal sorumluluk", "toplumsal farkındalık oluşturma", "toplumsal değerler ve ahlak", "çevre ve sürdürülebilirlik", "toplumsal sağlık" ve "sosyal yardımlaşma" ünitelerinden oluşmaktadır. Yedinci sınıflarda "toplum hizmeti ve gönüllülük" ünitesi, sekizinci sınıflarda ise "sosyal girişimcilik ve inovasyon" ile "küresel sorunlara bakış" üniteleri de eklenecektir.

Kocatepe Tarih Günlerinin Dördüncüsü Gerçekleştirildi! Kocatepe Tarih Günlerinin Dördüncüsü Gerçekleştirildi!

Müfredatta, öğrencilerin gönüllülük, empati, toplumsal farkındalık, sürdürülebilirlik, sosyal fayda ve sosyal girişimcilik gibi kavramlar üzerinde durulacaktır. Ayrıca öğrencilerin toplumsal yardımlaşma ve dayanışma kapsamında bir proje tasarlamaları ve bunu uygulamaları beklenmektedir.

FARKINDALIK ARTTIRILACAK

Dersin bir diğer bölümü ise "toplumsal farkındalık oluşturma" ünitesidir. Bu bölümde, öğrencilerin çevrelerindeki toplumsal sorunları incelemeleri ve farkındalık oluşturmaları teşvik edilecektir. Öğrenciler ayrıca bu derste, toplumsal farkındalığı artırmak için kampanyalar düzenleyeceklerdir.

Müfredatın bir diğer önemli bölümü ise "toplumsal değerler ve ahlak" ünitesidir. Bu ünitelerde toplumsal değerler, etik, ahlak, akran zorbalığı, dijital güvenlik gibi kavramlar üzerinde durulacaktır. Ayrıca dijital şiddet türleriyle baş etme yolları ve dijital bağımlılık gibi konular da ele alınacak. N\S

Editör: Nurbanu Soy