Şehit annesine anneler günü! Şehit annesine anneler günü!

Uzmanlar, Gemlik Körfezi'nin durumunu, Kahramanmaraş'ta yaşanan önceki sismik aktivitelere benzeterek adeta önceden bu durumun farkında olduklarını imalı bir şekilde dile getirdiler.

Halk arasında belirli ağaçlara çaput bağlama adetiyle ilgili esprili bir dil kullanarak, bazı inançlara göre bu ritüelin bir tür talih işareti olduğunu, büyük depremlerden önce işaretlerin görüldüğüne dair bir algı olabileceğini vurguladılar. Deprem olmaması temennisinde bulunarak, olası büyüklükler üzerine konuştuklarını aktardılar.

Ayrıca bazı bilimsel kuramların gerçekçilikten uzak olduğuna değinen uzmanlar, özellikle "tekrar periyodu" fikrinin saçma olduğunu, yıllık plaka hareketlerinin, fay geometrisinin ve çalışma mekanizmasının bir depremin büyüklüğü ve zamanlaması için daha önemli olduğunu ifade ettiler.

Söz konusu değerlendirmeler, Japon askerlerinin eski geleneklerinden biri olan harakiriyle ilgili esprili bir yaklaşımla sona erdi. Uzmanlar, depremlerin ön görmesi ve hazırlıklı olunması konusunda ciddiyeti korurken, halk arasındaki inançları ve deprem mitlerini yumuşak bir dille ele aldı.
 

Editör: Duygu Özger