Denizli'nde faaliyet gösteren Özel Egekent Hastanesi'nin Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İhsan Alur, soğuk havaların ve sigara tüketiminin, el ve ayaklarda spazm gibi belirtilerle kendini gösteren Raynaud hastalığının tetikleyici faktörler arasında olduğuna dikkat çekti. Dr. Alur, bu hastalığın, kılcal damarlarda spazma bağlı dolaşım bozukluğu olarak tanımlandığını ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

PARMAK UÇLARINDA GÖZLEMLENEN ÜŞÜME

Yalnız bırakmadılar! Yalnız bırakmadılar!

Raynaud Fenomeni'nin sebeplerinin tam olarak bilinmediğine dikkat çeken Op. Dr. Alur, bu durumun bazen eşlik eden başka hastalıkların bir işareti olabileceğini kaydetti. Ellerde, ayaklarda veya daha spesifik olarak parmak uçlarında gözlemlenen üşüme, his kaybı, morarma ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık; romatolojik hastalıklar, atardamar hastalıkları ve bazı kanser türleriyle ilişkilendirilmektedir. Dr. Alur, gerektiğinde ileri tetkikler yapılması gerektiğini ve altta yatan hastalıkların tedavisinde pıhtı önleyici ilaçların önemine değindi.

TÜTÜN ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURULMALI

Raynaud Fenomeni'ne karşı alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Op. Dr. İhsan Alur, sigara bırakılmasının, soğuktan korunmanın ve stresten uzak durmanın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, kafeinli içeceklerin ve belirli ilaçların kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini de ekleyerek, gençlerin damar sağlıklarına önem vermeleri ve tütün ürünlerinden uzak durmalarını önerdi.

Editör: Tuğba Özkan