O kişilere yeni destek paketi duyuruldu! Nisan ayında verilecek O kişilere yeni destek paketi duyuruldu! Nisan ayında verilecek

Her gün meydana gelen yeni trafik kazaları nedeniyle uzmanlardan çeşitli çözümler gelmeye başladı. Trafikteki 28 milyon aracın trafik sigortası bulunurken, kaza yapmayan sürücüler de bu kazaların maliyetlerinden etkileniyor. Peki milyonları ilgilendiren bu gelişmelerden sürücüler nasıl etkileniyor? Uzmanlara göre vatandaşlar bu tip ek harcamalardan nasıl kaçınabilirler? İşte tüm detaylar… 

28 milyon aracın 24 milyonunda bulunan trafik sigortası, kaza yapmayan sürücülerin de maliyetlerden etkilenmesine sebep oluyor. Çözüm ise serbest maliyete çekmek gibi görünüyor. Kaza yapan da yapmayan da aynı prim ücretini öderken, bu durum kazasız sürücülere maliyetin yüklenmesiyle sonuçlanıyor.

Kaza yapan aracın maliyeti 22 milyona külfet!

Araçların ortalama 1.2 milyonu kaza yaparken, kaza yapan sürücülerin yarattığı tüm bu maliyet, kaza yapmayan sürücülere de yükleniyor. Fiyatları ve trafik sigortası primlerini ise hükümet belirliyor. Belirli tavan fiyatların koyulmasıyla birlikte belirlenen primlerin yanı sıra, oranlara göre her 4 araçtan 1’i kaza yapıyor. Bu da 1.2 milyon sürücünün kaza yapmayan 22 milyon sürücüye maliyetlerinin yükselmesi anlamına geliyor.  

Sigorta şirketlerinin talebi ne? 

1.2 milyon kaza yapan sürücünün kaza yapmayan 22 milyon sürücüye yükünü aktarmasına karşılın 33 milyar dolarlık bir teknik zarar meydana geliyor. Sigorta şirketleri ise bu noktada hükümetten serbest bir tarife bekliyor. Beklenen serbest tarifede ise primleri devletin belirlemediği, serbest bırakıldığı bir yöntem uygulanması isteniyor. 

Çözüm ne? 

Çeşitli sigorta şirketlerinden gelen temsilcilerin de ifade ettiği üzere çözüm, serbest ya da standart tarife olarak öne çıkıyor. Önceden olduğu üzere serbest ya da standart tarife uygulanmasını talep eden sigorta şirketleri, iyi ve kötü sürücünün ayırt edilerek indirim tarifeleri oluşturulabileceğini de düşünüyor.  

Kaynak: MURAT EMRE