Engelliler Haftası’nda Sinema Etkinliği! Engelliler Haftası’nda Sinema Etkinliği!

Bircan, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine verdiği demeçte, yaklaşan hac sezonu için geri sayımın başladığını ve ilk hacı kafilelerini 170 gün sonra kutsal topraklara göndermeye hazırlandıklarını belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile birlikte Mekke ve Medine'de 2024 yılı hac organizasyonunun tüm hazırlıklarını sürdürdüklerini vurguladı.

Kasım ayında çekilen hac kur'asında isimleri çıkan kişilerin, 24 Kasım'a kadar kesin kayıtlarını yapmaları gerektiğini aktaran Bircan, kesin kayıt için harekete geçmeyen kişilerin, her ilde yedek listede yer alan vatandaşlar tarafından yerlerinin doldurulacağını ifade etti.

Türkiye genelinde hac ibadetini yerine getirmek için 2,5 milyon kişinin beklediğini aktaran Bircan, Suudi Arabistan'ın nüfusa orantılı kota uygulaması sebebiyle, Türkiye'nin 83 bin 430 kişilik bir hac kotasına sahip olduğunu söyledi. Gerekli girişimlerde bulunarak kota artışı için çalışmalar yürüttüklerini ve karşı taraftan cevap beklediklerini dile getirdi.

Sosyal medyada "kurasız hac" ve "turist vizesiyle hac" gibi yanıltıcı ifadelerin yayıldığına dikkat çeken Bircan, vatandaşların bu tür yanıltıcı bilgilere itibar etmemeleri, il ve ilçe müftülükleri ya da e-Devlet üzerinden resmi işlemlerini yürütmeleri gerektiğini belirtti. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı'nın da bu konudaki tavsiyesinin aynı olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan tarafından Türk vatandaşlarına tanınan elektronik turist vizelerinin sadece Riyad, Mekke ve Medine gibi yerleri gezmek için geçerli olduğunu ve hac günlerinde geçerli olmadığını vurgulayan Bircan, vatandaşları bu konuda bilinçlendirmeyi amaçladı.

Haccın riyazi bir ibadet olarak gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu ve resmi olmayan yollarla bunu yapmaya çalışmanın mağduriyetler yarattığını sözlerine ekledi. Diyanet İşleri tarafından resmi olarak hac için ismi çıkmayan vatandaşların özel vize adı altında hac turlarına itibar etmemeleri gerektiğini kuvvetle önerdiklerini belirten Bircan, yapılan bu tür yanıltıcı açıklamaların istismar amaçlı olduğuna dikkat çekti.

Editör: Tuğba Özkan