Vali Yiğitbaşı, meclise seslendi: Önemli mesajlar verdi! Vali Yiğitbaşı, meclise seslendi: Önemli mesajlar verdi!

Uyku, hem çocuklar hem de yetişkinler için fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık açısından son derece önemli bir konudur. Bu konuda önemli bir figür olan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, güçlü bir bağışıklık sisteminden bellek ve öğrenmeye, kilo kontrolünden zihinsel performansın artırılmasına kadar birçok alanda uykunun hayati bir unsur olduğunu vurgulamaktadır.

Khgf

Uykusuzluğun Zararları ve Çözüm Yolları

Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, yetersiz uykunun çocukların biyo-psiko-sosyal sağlığını, günlük yaşam aktivitelerini ve davranışlarını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Ayrıca, uzun süreli uykusuzluğun vücudun çeşitli sistemlerinde bozulmalara neden olduğunu ifade ediyor. Bu durumun sadece çocuklar için değil, aynı zamanda ebeveynlerin ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere sahip olduğunu vurgulamaktadır.

Mother Daughter Slipping Together 23 2148334919

Çocuklar İçin Gereken Uyku Süreleri

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, çocuklar için uyku gereksinimlerinin yaşa göre farklılık gösterdiğini belirtiyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarda gündüz uyku gereksiniminin azaldığını ve bu durumun değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Uyku Sorunları ve Çözüm Önerileri

Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, özellikle bebeklik döneminde uykunun önemine dikkat çekiyor ve bebeklerin uyku düzeninin oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, çocukların gelişim sürecinde yaşanan uykusuzlukların normal olduğunu ancak uyku alışkanlıklarının doğru şekilde yönlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Uyku Hijyeni ve Sağlıklı Uyku İçin Öneriler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Burçin Yorgancı Kale, kaliteli bir uyku için uyku hijyeninin sağlanması gerektiğini belirtiyor. Bu kapsamda, uyku öncesi rutinlerin oluşturulması, uygun bir uyku ortamının sağlanması ve uygun beslenme alışkanlıklarının oluşturulması gerektiğini vurguluyor.

Family Sleeping Bed 329181 5114

Kaynak: FATMA SEDA CAN