ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “2024 yılı tahmini bütçesinin oybirliğiyle geçmesinden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu bütçeyi samimiyetle hazırladığımıza emin olmanızı istiyorum. 2023 yılı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı dolayısıyla gururlandığımız bir yıldı. Bununla birlikte küresel ekonomideki daralma, uluslararası piyasaların olumsuz seyri, Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş, son çeyrekte İsrail’in Gazze saldırıları ile zorlukların yaşandığı da bir yıl oldu. Ülkemize bakacak olursak; 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız büyük depremler ile sarsıldık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile birlikte Odamız, Borsamız, ilçelerimizdeki Oda ve Borsalarımız, aynı zamanda diğer illerdeki Oda ve Borsalarımız, yaraları sarma adına kampanyalarda etkin bir görev aldı. Aradan önemli bir süre geçmesine rağmen deprem bölgesinde eksikliklerin bulunduğunu söylemek mümkündür” dedi.

ATSO Başkanı hüsnü serteser

BİR PLANLAMA YAPILMALI

“Ekonomimize 104 milyar doları aşkın bir etki bırakan depremlerin izinin en kısa sürede silinmesi için elbirliğiyle çalışacağız” diyen Serteser, “Mayıs ayında Cumhurbaşkanı ve Milletvekilliği Seçimleri’ni büyük bir olgunlukla gerçekleştirdik. Seçimden sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yeni bir ekonomi yönetimi ile çalışmalara yön verildi. Dolar ve altın gibi yatırım araçlarında yükselme devam etse de Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) düştüğünü görüyoruz.Özellikle uluslararası yatırımcının dikkatle takip ettiği, ülke tercihlerinde ve ülkelerin kredi puanlarında önemli rol oynayan CDS, Türkiye için olumlu bir izlenim vermiyordu. Bu yılın Mayıs ayında 700 baz puanı gören Türkiye’nin CDS’si, Kasım ayı itibariyle 348’e indi, Aralık ayı itibariyle de 319 oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, ülkemizde son dönemde alınan ekonomi tedbirleri dolayısıyla Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif’e çevirdi. Bu olumlu bakış, yurtdışının Türkiye algısını da değiştiriyor. Buna örnek olarak İngiltere merkezli ekonomi danışmanlık kuruluşu Ekonomi ve İşletme Araştırmaları Merkezi’nin (CEBR) tahminini verebiliriz. CEBR, Türkiye'nin 2038 yılında en büyük 17'nci ekonomi haline geleceği öngörüsünde bulundu. Biz bunu yeterli görmüyoruz; dünyanın gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasında olmayı istiyor ve buna göre bir planlama yapılmasını arzu ediyoruz”

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası

2024’E ODAKLANMALIYIZ

Serteser, “2023 yılı geride kaldı. Şimdi 2024’e odaklanmamız gerekiyor. Uluslararası ekonomi dünyasının görüşlerine çok önem verdiği ekonomi uzmanı Anne Krueger, 2024’te küresel bir borç krizi yaşanabileceğini ileri sürdü. Krueger’in iddiasına göre gelişmekte olan ülkeler, dış borçlarını ödeme konusunda isteksiz davranacak ve bu durum küresel bir soruna dönüşecek. 2020-2021 yılları arasında yaşadığımız küresel salgının izlerini ekonomilerden henüz silememişken umarız böyle kötümser bir tablo ile karşılaşmayız. Merkez Bankası, imalat sanayisindeki işyerlerine yönelik İktisadi Yönetim Anketi’nin Aralık ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre ankete katılan sanayicilerin yüzde 23,1’i 2024’ün ilk çeyreğinde toplam siparişlerde artış bekliyor; yüzde 56 buçuğu sipariş alımlarında değişiklik öngörmüyor. 2024’ün Mart ayında yapılacak Yerel Seçimlere kadar yatırımcılar ve işletmeler tarafından ‘bekle-gör’ politikasının benimseneceğini söyleyebiliriz. Ancak bir konuyu vurgulamak isterim: Seçim dolayısıyla eski alışkanlıklarımıza dönmemek, mevcut ekonomi yörüngesinden çıkmamak, israfı teşvik etmemek ve kamuda, şirketlerde ve ailede tasarrufa önem vermek gerekli.Çünkü ekonomi programından her ayrıldığımızda, en az bir yılımızı boşa geçirmiş oluyoruz; önümüzü görmek zorlaşıyor.”

Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası

MAKUL SEVİYEYE ÇIKMALI

“Malumunuz olduğu üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 2024 yılı için uygulanacak asgari ücreti açıkladı” diyen Serteser, “Açıklanan rakamın işçi kardeşlerimize, işverenlerimize ve devletimize hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak iki talebimizi de bu vesile ile gündeme getireceğim: Devletimizin işverene verdiği asgari ücret desteği, daha önce asgari ücretin yüzde 6’sıydı. Destek oranı, son yıllarda yüzde 3’e kadar düştü. Bu oranın makul bir seviyeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Böylece işverenlerimiz de bir nebze olsun nefes alacaktır. İkinci olarak da vergi dilimleri işçi ve memurun yeni maaşları göz önünde bulundurularak yukarıya doğru güncellenmelidir.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu’nun belirttiği gibi üretim, yatırım, istihdam ve ihracata odaklanmamız; enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürmesi, reel sektöre desteklerin artırılarak devam ettirilmesi gerekiyor” dedi.

Hüsnü serteser

Sokak lambaları uzaktan aydınlatacak! Sokak lambaları uzaktan aydınlatacak!

AKADEMİYE BÜYÜK İLGİ

2023 yılında gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi veren Başkan Serteser, “Biraz da Odamızın 2023 yılı faaliyetleri hakkında bilgi vereceğim. 2023 yılı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız adına olumlu ve verimli geçti. 2018 yılından bu yana sürdürdüğümüz ve marka hâline getirdiğimiz, sadece üyelerimizin değil diğer kurumların, kuruluşların ve üniversite öğrencilerimizin de takip ettiği ATSO KOBİ Akademisi eğitimlerine bu yıl da devam ettik. 2023 yılında ATSO KOBİ Akademisi çerçevesinde, Erdoğan Arıkan, İhsan Ataöv, Cengiz Tavukçuoğlu gibi kamuoyu tarafından bilinen isimlerin yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitemizin değerli akademisyenlerinin de sunumlarıyla 22 eğitim düzenledik. Bu eğitimlere 900’ü aşkın fiziki katılım gerçekleşti.  Odamızın üzerinde hassasiyetle durduğu lobi faaliyetlerimiz bakımından da iyi bir yılı geride bıraktık. Ocak ayından bu yana 94 lobi faaliyetine imza attık; lobi faaliyetlerimize gelen cevapları da bu Meclis toplantımızdan itibaren, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sayın Yücel Albay’ın sunumunda bahsettiği üzere siz değerli Meclis Üyelerimizle paylaşmaya başladık. 2023 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin önceki Başkanlarından, TOBB Uyum Başkanımız Sayın Cemil Çiçek’i, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ı, il protokolümüzü ve pek çok önemli misafiri Odamızda ağırlama gururunu yaşadık. Arabuluculuk ve deprem konularında geniş katılımlı paneller gerçekleştirdik ve her iki konuda farkındalığı artırdık. Odalar ve Borsalar Camiası’nın en uzun soluklu spor organizasyonu olan ATSO Spor Oyunları’nı 17’nci kez düzenledik ve 18’incisi için hazırlıklara başladık” dedi.

Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası

BAKANLIĞIN ONAYINI ALDIK

Serteser, “Mermer sektörümüzdeki ihracatı artırmak üzere Meslek Komitelerimiz ile birlikte Ur-Ge projesini, Ticaret Bakanlığımızın onayıyla başlattık. “Afyon Mermeri Dünyanın Her Yerinde (Marble Earth)” adını taşıyan projemizde ihtiyaç analizi yapıldı, ihtiyaç analizi kapanış toplantısı gerçekleştirildi ve yol haritası belirlendi. Projemiz kapsamında, önümüzdeki dönemde eğitimler ve yurtdışı gezileri düzenlenecek. Gecek Termal A.Ş.’de Sayın Ali İhsan Çiloğlu’nun başkanlığında hizmet kalitemizi daha yükselttik; sürdürülebilirliği artırdık, ağaçlandırma faaliyetleri yaptık. Sayın Çiloğlu ve Gecek Termal A.Ş. Yönetim Kurulu Üyelerimize teşekkür ediyorum. Kasım ayında Antalya’da düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı-Yörex’e; Aralık ayında Meclis Üyelerimiz ve Meslek Komitesi Üyelerimiz ile birlikte Dubai’de düzenlenen Big 5 Fuarı’na katıldık. Her iki fuarın da Odamız ve ilimiz adına verimli geçtiğini düşünüyorum. Dubai’de gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmelerin de sonuçlarını önümüzdeki dönem alacağımıza inanıyorum. Bu sırada, Dubai’deki Big 5 Fuarı’nda stant açarak ilimizi temsil eden Afyon Maden San. ve Tic. Ltd. Şti., Erol Marble Maden San. Tic. Ltd. Şti.,Marble City Maden Mermer San. ve Tic. Ltd. Şti, MFC Madencilik İnşaat Oto. Petrol Gıda San. Tic. Ltd. Şti. firmalarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Afyonkarahisar Ticaret ve sanayi odası

Kaynak: BÜLTEN