Depremin ardından oluşturulan Acil Operasyon Merkezinden yapılan açıklamaya göre, arama ve kurtarma ekipleri, Hualien'in kuzeyindeki Taroko Ulusal Parkı'nda bir kişinin daha cesedine ulaştı. Ölen kişinin, 21 yaşında soyadı Hu olan bir kadın olduğu üzerinde bulunan kimlikten teşhis edildi.

Böylece can kaybı sayısı 13'e çıkarken kayıp olduğu bildirilen 6 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Depremin ve artçı sarsıntıların neden olduğu heyelanların yolları ve geçitleri kapatması nedeniyle 442 kişi mahsur durumda bulunuyor.

Mahsur kalanların büyük bölümü, bölgedeki kara yolunun iki yönlü kapanması nedeniyle ulaşımın kesildiği Taroko Ulusal Parkı çevresindeki otellerde ve barınaklarda bekliyor.

Depremde 1145 kişi yaralandı

Resmi rakamlara göre, depremde şu ana kadar 1145 kişi de yaralandı.

Deprem ve artçıları, 24 toprak kaymasına neden olurken 35 kara yolu, köprü ve tünel hasar gördü. Hualien ve çevresinde 125 binada hasar meydana geldi.

Depremin ardından geçen üç günde 23'ü 5'ten büyük, 603 artçı sarsıntı kaydedildi.

Tayvan 7,4'lük depremin ardından Çin'e destek mesajı veren Bolivya'ya tepki gösterdi

Tayvan, Bolivya hükümetinin, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Çin'e dayanışma mesajı vermesini eleştirdi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, sosyal medya aracılığıyla verilen mesajın "ciddi bir hata" olduğu belirtildi.

Güney Amerika ülkesinin Çin hükümetinin etkisi altında kaldığı ileri sürülen açıklamada, "Olay, Çin'in, Tayvan'ı nasıl siyasi olarak manipüle etmek istediğini, depremi istismar etmeye, bilişsel savaş yürütmeye yönelik otoriter hamlelerini ve gerçek iyi niyetten yoksun olduğunu gözler öne sermiştir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Tayvan'ın hiçbir zaman Çin Halk Cumhuriyeti'nin (ÇHC) egemenliğinde olmadığı hatırlatılarak Bolivya hükümetine "Çin'in yanlış tezlerine kulak asmama" çağrısı yapıldı.

Öte yandan Bakanlık, sosyal medya platformu X'teki hesabında Bolivya'nın yayımladığı açıklamaya yanıt olarak Dışişleri Bakanı Joseph Wu'nun şu sözlerini aktardı:

"Yayılmacı ÇHC'nin kötü bir kuklası olmayın, Pekin 'hopla' dedi diye hoplamayın. Tayvan'ın olmadığı gibi Bolivya da komünist Çin'in parçası değil."

Bolivya hükümetinin depremin ardından X hesabından paylaştığı açıklamada, "Tayvan kıyısında meydana gelen büyük depremin yol açtığı can kayıpları ve maddi hasar karşısında kardeş Çin Halk Cumhuriyeti'ne dayanışma dileklerimizi iletiyoruz." ifadesi yer almıştı.

Çin-Tayvan ayrılığı

Çin'in, topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık halen devam ediyor.

YURDUNUSEVEN TBMM’DE KONUŞTU “ARTIK TÜRKİYE FAİLİ MEÇHULLER ÜLKESİ OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR” YURDUNUSEVEN TBMM’DE KONUŞTU “ARTIK TÜRKİYE FAİLİ MEÇHULLER ÜLKESİ OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR”

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Tayvan'daki deprem

Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde 3 Nisan'da 7,4 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünün Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinin 18 kilometre güneyi olduğunu bildirmişti.

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA) ise depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyururken, bunun son 25 yılda Tayvan'ı vuran en güçlü deprem olduğunu belirtmişti.

Tayvan'da 21 Eylül 1999'da Taipei'nin 150 kilometre güneyindeki Jiji'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmıştı.

Kaynak: AA