Enflasyonun hızla yükseldiği, gıda enflasyonunun yüzde 70’leri aşarak dünya rekoru kırdığı Türkiye’de ev sahibi olmak artık adeta hayal oldu. Bugün halihazırda ev sahibi olanlar rahat bir nefes alırken, hisseli tapusu olanlar çeşitli risklerden endişe ediyor. Detaylar haberimizde… 

TAPUSU OLANLAR DİKKAT! ŞİMDİ E-DEVLET’TEN KONTROL EDİN! HİSSELİ TAPULARDAKİ BÜYÜK RİSK!

Müstakil tapu, mülk sahiplerine kesin ve tartışılmaz haklar sağlarken, ortak tapu riskli olabilir. Peki ortak mülkiyetin riskleri nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir?

Türkiye’de gayrimenkul yatırımı çok önemlidir. Konut, işyeri, arsa gibi gayrimenkuller önemli yatırım araçlarındandır. Bu bağlamda milyonlarca mülk sahibinin dikkat etmesi gereken detaylar var.

Müstakil tapu, mülk sahibine tartışılmaz ve kesin haklar veriyorsa, ortak tapularda durum farklıdır.

Birden fazla kişinin sahip olduğu gayrimenkuller için ortak mülkiyet belgeleri kullanılır. Takvim gazetesinden alınan bilgiye göre; Bu mülkiyet belgeleri Devlet tarafından verilen resmi belgelerdir ve garantilidir.

Ancak gayrimenkulün çok sayıda taraf arasında paylaşılması da bazı riskleri beraberinde getiriyor. Ortaklar arasında güvene dayalı şeffaf bir iletişimin olması önemlidir. Ayrıca güven sorunu olan ortaklıklarda ortak mülkiyetin riskleri artabilir.

HİSSELİ TAPUDA RİSKLER NELER?

Ortak mülkiyet sahiplerinin karşılaşabileceği en büyük risklerden biri, dışarıdan birinin ortaklığa katılması ve yasal yollardan tüm hisselerin sahibi olması ihtimalidir.

Böyle bir durumda paylar değerinin çok altında bir bedelle satın alınabilir ve asıl sahibi haklarından mahrum edilebilir.

Bu gibi durumların önüne geçmenin en iyi yolu, ortak varlıklara yatırım yapma işiyle uğraşanların ortaklık yapmasının engellenmesidir.

E-DEVLET’TEN KONTROL EDEBİLİRSİNİZ

Hisseli tapu sahipleri, olası sorunların hızlı bir şekilde tespit edilebilmesi için e-devlet aracılığıyla mülk sahipliklerini düzenli olarak kontrol etmelidir. Tapuda işlem yapılması durumunda bu işlem elektronik yönetim sisteminde görüntülenebilmektedir.

Ayrıca karşı tarafın kesin borcunun bulunması ve bu durumun paylarının kesin olarak satılmasını gerektirmesi durumunda e-Devlet kapısı üzerinden tedbirler önceden belirlenerek uygulanabilecek.

HİSSELİ TAPUNUN DEZAVANTAJLARI NELER?

Hisseli tapunun hem avantajları hem de dezavantajları vardır.

Hisseli mülkiyet, yatırımcılara daha az sermayeyle emlak piyasasına girme ve daha büyük mülk satın alma fırsatı verebilir.

Ancak paylaşım işlemlerinde tüm pay sahiplerinin onayının alınması gerektiğinden karar alma süreci zorlaşabilmektedir.

Emekli aylığı olanlara 77 bin TL nakit ödeme! Tek başvuruyla hesaplara yatıyor Emekli aylığı olanlara 77 bin TL nakit ödeme! Tek başvuruyla hesaplara yatıyor

Ayrıca hissedarlardan biri hisselerini satmak isterse diğer hissedarlar satın almak istemeyebilir ve piyasada alıcı kalmayabilir. 

Kaynak: SAİT KARADUMAN