Bakan Yumaklı tarafından ilgi ve dikkatle karşılanan projeler içerisinde; Afyonkarahisar’a bir Tarım Lisesi açılması, ilçelerde Çiftçi Eğitim Merkezleri Kurulması, Afyonkarahisar’a özgü haşhaş poleni bazlı arıcılık faaliyetleri ve arıcılık enstitüsü projesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi desteği ile yapılması planlanan toplam 300 baş anaç kapasiteli “model” koyun barınağı projesi ve ilimizde Hayvan Kontrol ve Dinlenme İstasyonu kurulması projeleri yer aldı.

Milletvekili Taytak, Afyonkarahisar bölgesinde kendisine ulaşan ilçe, belde, mahalle ve köy muhtarlarının talepleri üzerine sulama sorunları, taşkın koruma projeleri, tarım göleti sorunları, dere ıslah projeleri, sondaj kuyularına ilişkin talepler, içme suyu talepleri ve köprü-menfez talepleri olmak üzere bir dizi konuyu da Bakan İbrahim Yumaklı'ya iletti.

TAYTAK, “TARIM LİSESİ VE ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZİ KURULMALI”

Görüşmede Milletvekili Taytak; şartların oluşturulması halinde her ilçede Çiftçi Eğitim Merkezlerinin açılmasını önemsediklerini hem Tarım Liselerinin hem de çiftçi eğitim merkezlerinin genç çiftçilerin yetiştirilerek ülkemizin ana ihtiyaçlarından biri olan tarım sektörünün desteklenmesi hususunda önemli olduğunu vurguladı. Tarım Lisesinin kurulmasıyla nitelikli insan yetiştirilmesine katkı sağlanacağını da belirten Taytak, Tarım Lisesinde ‘Hayvancılık, bitkisel üretim, seracılık ve meyvecilik’ alanında uygulamalı eğitim vermesi açısından son derece önemli görülmektedir. Afyon Çiftçi Eğitim Merkezi projesinin bir benzeri Erzurum’da uygulanmaktadır. Proje bölge Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma İdaresi kaynaklarıyla üniversite arazisine yapılmıştır. Proje Strateji ve Bütçe Başkanlığından kaynak bulunarak desteklenebilir. Aynı zamanda personelin eğitimi üniversitedeki hocalar tarafından verilebilir”

Hatay'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi Hatay'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

ARICILIK ARAŞTIRMA İSTASYONU VEYA ARICILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Milletvekili Mehmet Taytak, “Afyonkarahisar ili Arı Yetiştiricileri Birliğinin 350 üyesi vardır. Onun dışında kayıtlı olmadan köylerde ve beldelerimizde yüzlerce kara kovan arıcılık yapan yüzlerce arıcımız vardır. İlimizde Sultandağları, Emirdağları, Kocatepe ve Tınaztepe gibi yüksek dağları yaylaları ve geniş ovaları mevcuttur. İlimiz bitki örtüsü, ürün deseni, flora ve çiçeklenme mevsimi olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. İlimiz florasında rastlanan bitki çeşitleri; Akasya, söğüt, meşe, armut, kiraz, vişne, erik, yonca, devedikeni, sığırkuyruğu vb. gibi zengin nektar ve polen kaynaklarına sahiptir. İlimiz bitki çeşitliği iklim flora durumuna göre değişmekle beraber beslenebileceği arılı kovan sayısı 65000 adettir. Bunun yanı sıra Aydın, Muğla, Denizli, Antalya, İzmir, Manisa bölgesinin gezginci arıcılarının arı popülasyonunu ve arı koloni sayılarını artırmak için Afyonkarahisar florasından ve poleninden faydalanılabilecek. Bu bağlamda Afyonkarahisar’da gezgin arıcılar için bir Arıcılık Uygulama yeri yapılırsa teknik Arıcılığı öğretmenin yanı sıra işsiz olan gençlerimizde bu mesleğe kazandırılmış olacaktır. Afyonkarahisar’da arıcılık üzerine bir Arıcılık Araştırma istasyonu veya Arıcılık Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır”

300 BAŞ ANAÇ KAPASİTELİ MODEL KOYUN BARINAĞI KURULMALI

Modern koyun barınağı projesi hakkında bilgiler veren Taytak, “Ülkemiz açısından değerlendirildiğinde Afyonkarahisar hayvancılık açısından önde gelen illerden biridir. Bunda; İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya ve Eskişehir gibi büyükşehirlere yakınlığı ve kavşak noktası olmasının payı büyüktür. Mevcut koyun varlığı ile Afyonkarahisar Türkiye genelinde 18. sırada yer almaktadır. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Çiftliğinde hâlihazırda koyun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu bağlamda, bu proje önerisinde, öncelikle Afyonkarahisar ilinde ve bölgede koyun yetiştiriciliği yapan yetiştiriciye model teşkil edecek, öğrenci eğitimini destekleyecek model ve modern bir koyun barınağı ortaya konması hedeflenmiştir. Bu konuda AKÜ Veteriner Fakültesinin de güçlü bir alt yapısı mevcuttur”

 HAYVAN KONTROL VE DİNLENME İSTASYONU KURULMALI

Taytak, “Hayvan hareketlerini kontrol altına almak, hayvanların belirli süreler dinlendirilmesi, beslenmesi ve sağlıklı şartlarda seyahat etmelerini sağlamak, hastalıklı hayvan sevkiyatını önlemek amacıyla Hayvan Kontrol ve Dinlenme İstasyonu kurulması önem arz etmektedir. İnşallah kısa zamanda hayata geçirilecek bu projelerin Afyonkarahisar’ımıza kazandırılmasını istemekteyiz”

Editör: Cemile Kaytan