Türkiye’de ilk kez Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek tarafından Afyonkarahisar’a kazandırılan Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezimizin açılışı Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan ve il protokolü, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları, engelli vatandaşlar ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile yapıldı.

ENGELLİ BİREYLERİN SOSYAL HAYATINA DOĞRUDAN ETKİ

Afyonkarahisar’da bulunan dezavantajlı grupların (otizmliler, ortopedik engelliler, down sendromlular vb.) eğitim ve istihdamına olanak sağlayan, sosyal gelişime destek sağlayan benzersiz yatırım, “Sosyal Gastronomi” alanında Zafer Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onay görmüştü. Her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü engelleri ortadan kaldıran merkezde profesyonel engelsiz mutfak ve kafeterya yer alıyor. Engelli vatandaşlara bu mutfakta, engel durumlarına uygun olarak, aşçılık, garsonluk gibi hizmet sektöründe istihdam edilmelerini sağlayacak eğitimler verilecek. Ayrıca, merkezin yanında bulunan park alanı da engelli parkına çevrildi. Burada engelli vatandaşların rehabilite olmaları sağlanacak. Özel bireylerin sosyal hayata adaptasyonu noktasında önemli bir eğitim ve istihdam merkezi olan yatırım, herkes tarafından tam not aldı.

“AFYONKARAHİSAR SOSYAL GASTRONOMİDE ALANINDA FARKINI ORTAYA KOYDU”

Açılış töreninde ilk konuşmayı Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz yaptı. Oğuz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e teşekkür ederek; Afyonkarahisar’ın engelsiz gastronomi mutfağını kurmak suretiyle “sosyal gastronomi” konusunda diğer gastronomi şehirlerinden farkını ortaya koyduğunu söyledi. Veli Oğuz; “Gastronomi konusunda da desteklerimiz sadece üyelik çalışmaları süreci ile sınırlı kalmadı. Afyonkarahisar’ımızda 8 projeye yaklaşık 22,5 milyon TL destek sağlayarak gastronomi alanında 46 Milyon TL yatırım yapılmasına öncülük ettik. Ayrıca birçok faaliyete de destek vermek suretiyle katkı vermeye devam ediyoruz” dedi.

YATIRIM BEDELİ 3,8 MİLYON LİRA

Projenin 3,8 milyon lira bedelle hayata geçtiğini söyleyen ZEKA Genel Sekreteri Veli Oğuz; “Bugün burada olmamıza vesile olan ve 3.8 Milyon TL yatırımla hayata geçen projemiz hem bir SOGEP projesi hem de bir gastronomi projesi. Diğer gastronomi projelerinden farkı ise engelli bireylerimizin de gastronomi alanına katkı sunabilecekleri ve mevcut durumda gastronomi alanında yapılan çalışmaları kolayca deneyimleyebilecekleri bir tesisin ortaya konmuş olmasıdır.

Afyonkarahisar’ımız gastronomi dalında uluslararası alanda tescillendiği gibi, artık ulusal dokümanlarda da gastronomi alanında destinasyon olarak yer almakta. Ayrıca Afyonkarahisar’ımız özel kardeşlerimize yönelik geliştirdiğimiz “sosyal gastronomi” temasıyla da toplumun bir bütün olarak sosyal kalkınmasını amaçlayan örnek bir şehir. Bu duygu ve düşüncelerle merkezin hayata geçirilmesinde başta Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek olmak üzere emeği geçenlere ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİ SOSYAL HAYATA KAZANDIRIYORUZ”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise Afyonkarahisar’da dezavantajlı gurupların her daim yanında olduklarını söyledi. Engelli vatandaşların sosyal hayata kazandırılması konusunda büyük bir gayret gösterdiklerine dikkat çeken Başkan Zeybek; “2019 yılında 31 Ekim itibarıyla gastronomi şehri ilan edildikten sonra dezavantajlı gruplarımızı da yok farz edemezdik UNESCO’nun bizden istemiş olduğu bazı şartlar vardı. O şartları yerine getirdikten sonra bu tesisi de dezavantajlı gruplarımızın, engelli kardeşlerimizin de sosyal hayata kazandırılması sosyal hayatın içerisinde olması yönünde bir çalışma yaptık” dedi.

“TÜRKİYE’YE VE ŞEHRİMİZE BİR İLK KAZANDIRDIK”

Türkiye’de bir ilk olan tesisin şehrimize kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen Afyonkarahisar Milletvekillerine teşekkür eden Başkan Zeybek; “Başından beri söylediğimiz gibi her zaman desteklerini yanımızda hissettiğimiz Milletvekillerimize de huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu mekânı tamamen engelli kardeşlerimizin rahatlıkla meslek edebilecekleri bir mekân haline getirdik. Türkiye’de bir ilkti Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi. Bugüne kadar 150’nin üzerinde öğrencimiz burada eğitim gördü, birkaç tanesi de istihdam edildi. Engelli kardeşlerimizin mutlu olmalarını görmekten ziyadesiyle memnunuz. Engelli kardeşlerimizin mutluluğunu görmek bizleri gerçekten mutlu ediyor. Her daim yalnız olmadıklarını belediye olarak yanlarında olduklarımızı onlara hissettirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de ilkleri başardığımız için de son derece memnunuz. Burada eğitim gören kardeşlerimize başarılar diliyor, şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“BAŞKANIMIZI KUTLUYORUM”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hasan Arslan ise; Afyonkarahisar Belediyesinin çalışmalarından övgüyle söz etti.

Belediye çalışmalarını tüm Türkiye’yi duyurmak için elinden geleni yaptığını söyleyen Milletvekili Arslan; “Belediyemiz bu kez de gastronomi ile engelli vatandaşlarımızın yan yana geldikleri bir organizasyona bir yapıya ev sahipliği yapıyor. Böylesi güzel organizasyonu sebep olan, projeye ortak olan herkese ben şahsım adına teşekkür ediyorum. Herkesi buradan hizmet almaya davet ediyorum. Unutmamamız gerekiyor ki hepimiz birer engelli adayıyız. Projenin hayata geçmesinde başta Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Afyonkarahisar’ımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

“ENGELLERİ KALDIRAN BİR YATIRIM”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’nin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. AK Parti dönemi ile birlikte engelli vatandaşların sosyal hayatın içinde yer aldığına dikkat çeken Milletvekili İbrahim Yurdunuseven; “Gastronomi Afyonun bir markası. Gastronomi markası ile beraber engelsiz kardeşlerimizin burada faaliyet göstermesi bizim için önemli. Afyon hem gastronomi anlamında hem engelsiz anlamında ilklerin şehri oldu. Bunda katkısı olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm hükümetlerimize, bakanlarımıza şehrimize katkıda bulunan herkese belediye başkanımıza tüm personele çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“ÇOK GÜZEL BİR YAŞAM ALANI”

Afyonspor Bucaspor maçında dostluk kazandı Afyonspor Bucaspor maçında dostluk kazandı

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilimiz Ali Özkaya ise Engelsiz Yaşam Merkezi’nin şehrimize kazandırılmasında emeği geçenlere herkese teşekkür etti. Engelli kardeşlerimizi sosyal alanda aktif bir şekilde görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Milletvekilimiz Ali Özkaya; “Biz burayı gezdik gördük kısmen de uygulamaya katıldık gerçekten çok güzel bir yaşam alanı olmuş. Bu açıdan da hem Belediye Başkanımıza hem Zafer Kalkınma Ajansımıza emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu kardeşlerimizin günde birkaç saat evde dışarıya çıkması aileleri için çok önemli. Onların kendilerine yetebilir hale gelmesi çok önemli. Türkiye’de her alanda olduğu gibi Afyonkarahisar ilkleri başarmaya devam ediyor. Bu açıdan Belediye Başkanımızı bir kez daha kutluyor, hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

AFYONKARAHİSAR’A TAM DA ENGELSİZ BİR MUTFAK YAKIŞIRDI

Törenin son konuşmacısı Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı oldu. Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da, gastronominin önündeki tüm engelleri kaldıran Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’nin açılışının yapıldığına dikkat çeken Vali Kübra Güran Yiğitbaşı; “Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’a tam da engelsiz bir mutfak yakışırdı. Bugün önde gelen şehirlerin yürüttüğü sosyal faaliyetlerin temel ilkesi kapsayıcılıktır. 2019 yılından bu yana UNESCO Gastronomi Şehri unvanını taşıyan ve ekmeğinden tatlısına köftesinden lokumuna kadar hiçbir gastronomik ürünü dışarıda bırakmayan Afyonkarahisar’ın, bu unvanı tüm hemşehrileriyle paylaşması ve herkesi bu mutfağa dâhil etmesi beklenirdi. Engelsiz Gastronomi Mutfağı, artık gastronomide bir dünya markası olmuş şehrimizin, tüm vatandaşlarımızı bu markanın altında birleştirme çabasının bir ürünü olarak görülmelidir” dedi.

“BİRÇOK İNSANIN HAYATINA DOKUNACAK”

Bu mutfağın birçok vatandaşın hayatına dokunmasını temenni eden Vali Yiğitbaşı; “ Eminim ki her bir kardeşimiz burada eğitim almaktan, görev üstlenmekten gurur duyacaktır. Şehrin mutfağında toplumumuzun her bir ferdinin aktif bir şekilde görev alması, şehrin gastronomi imgesini yaratırken tüm hemşehrilerimizin bu mutfakta önlüğünü giyip hizmet etmesi, şehrimizin markasına büyük katkı sağlayacaktır. Burada verilecek eğitimler, gastronomi mutfağında birbirinden hamarat kardeşlerimizin yetişmesine kapı aralayacaktır. Aynı zamanda, bünyesinde her yaş grubundan engelli kardeşlerimizin istihdamını da sağlayacak bu merkez, yeni bir iş kapısı haline de gelecektir. Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da Engelsiz Gastronomi Mutfağının kurulmasına katkı sunan başta Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek olmak üzere projeye destek veren Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar Ofisi’ne ve tüm diğer paydaşlara teşekkür ediyorum. Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’nin şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Konuşmalar ardından merkezin açılış kurdelesi dualar ile kesildi. Başkan Mehmet Zeybek’in ev sahipliğinde merkez binası gezilerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi alındı. Engelli bireylerin engelsiz mutfakta çeşitli ürünler yaparak katılımcılara ikram ettiği açılış programı aile fotoğrafı alınması ardından sona erdi. N\S

Editör: Nurbanu Soy