Başkan Burcu Köksal savcılığa bu ifadeyi vermiş: Afyon’un kayıp böcekleri nerede? Başkan Burcu Köksal savcılığa bu ifadeyi vermiş: Afyon’un kayıp böcekleri nerede?

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) Maden Mühendisliği Bölümü, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü anlamlı bir törenle kutladı. Öğretim üyeleri, öğrenciler ve sektör profesyonellerinin katıldığı etkinlik, hayatını maden kazalarında kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.

Etkinliğe, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bekir Yalçın, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, maden mühendisleri ve öğrenciler iştirak etti. Katılımcılar bu özel günde bir araya gelerek madencilik mesleğinin önemi ve tarihi üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş açılış konuşmasında, Madenciler Günü'nün tarihçesine değinerek, madenciliğin geçmişten günümüze evriminden bahsetti. Azize Barbara'nın hikayesine yer vererek günün anlamını vurguladı ve madencilik sektörünün geleceği ile ilgili öngörülerini paylaştı. Büyüksağiş, "Gelecek 50 yıl içerisinde madencilik mutlaka boyut değiştirecek. Genç arkadaşlarımız buna göre planlarını yapmalı" diyerek öğrencilere mesleki tavsiyelerde bulundu.

Ayrıca, madencilikle başlayan birçok teknolojinin gelişimine de değinen Büyüksağiş, gelecekte madencilerin bilgi iletişim teknolojileri konusunda da yetkin olmaları gerektiğine işaret etti. Otonom araçlar ve yapay zeka gibi konuların madencilikteki uygulamalarına değinerek sektördeki yeniliklere dair ipuçları sundu.

Madencilik tarihimize ışık tutan Maden Mühendisi Ümit Sayın ise Türkiye'nin maden rezervleri ve madencilik tarihine dair çarpıcı bilgiler verdi. Sayın, Osmanlı'dan günümüze madencilik faaliyetlerinin gelişimi hakkında konuştu ve ülkenin maden potansiyeline yönelik bilgileri paylaştı.

Maden Mühendisi Osman Uysal ise maden mühendislerinin iş dünyasındaki rolüne dikkat çekti. İş sağlığı ve güvenliği ile kar marjını aynı anda yönetebilme önemini vurgulayan Uysal, teknoloji kullanımının önemine değindi.

Editör: Tuğba Özkan