Artan vergiler, döviz kurları ve petrol fiyatları nedeniyle zam yağmuru yaşanan akaryakıta bir zam da bankaların uyguladığı yüksek kart komisyonları nedeniyle gelebilir.

Akaryakıt istasyonları ile bankalar arasında yüksek kredi kartı komisyonları kaynaklı çekişme büyürken, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş'tan Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na (BDDK) çağrı geldi.

Aktaş, nakit ödemelerde kart komisyonunu almayarak vatandaşlara indirim yapılmasını, kartlı ödemelerde ise komisyonun vatandaş tarafından karşılanmasını talep etti ve BDDK'nın düzenleme yapmasını istedi.

YÜKSEK KOMİSYONLAR VATANDAŞLARIN CEBİNE YANSIYACAK MI?

Türkiye'de hizmet veren 12 bin 700 akaryakıt istasyonu, bankaların uyguladığı yüksek komisyon oranlarından şikayetçi. Bu durumun vatandaşların cebine de yansıyabileceği belirtiliyor.

BANKALARIN KOMİSYON POLİTİKASI

Bankalar kredi kartı ile yapılan alımlarda istasyonlara ertesi gün hakkedişlerini vermek için yüzde 3,36 oranında komisyon uygularken, ancak komisyonu 40 güne varan zamanda parayı bankalarında tutmaları karşılığında almıyorlar. İstasyonlar ise büyük çoğunlukla ödemelerini aksatmamak için ertesi gün tercihli yüzde 3,36 komisyonla hakkedişlerini bankalardan alıyor.

EPGİS'İN TEKLİFİ

EPGİS Başkanı Aktaş, BDDK’ya kredi kartı komisyon oranlarının düşürülmesi için bir teklif sundu. Önerileri arasında, bankaların uyguladığı komisyonun vatandaşlar tarafından ödenmesi ve nakit ödemelerde indirim yapılması yer alıyor.

VATANDAŞ İÇİN AVANTAJLAR

İş arayanlar 74.250 TL’yle işe başlıyor! Hemen 5 dakikada başvurabilirsiniz İş arayanlar 74.250 TL’yle işe başlıyor! Hemen 5 dakikada başvurabilirsiniz

Aktaş'a göre, nakit ödemelerde fatura düzenlendiği için devletin vergi kaybı olmayacak. Ayrıca, kartlı ödemelerde alınacak komisyonla birlikte vatandaşlar depo başına ortalama 2 bin 500 TL tasarruf edebilecekler.

İSTASYONLARIN DURUMU

Aktaş, istasyonların mevcut durumda bu modele geçebileceklerini ancak düzenlemelerin BDDK tarafından yapılmasını talep ettiklerini belirtti.

BANKALARIN ROLÜ

Aktaş, bankaların komisyonları nedeniyle işletmelerin kar marjlarının düştüğünü ve bu durumun sürdürülemez hale geldiğini vurgulayarak, bankaların bu konuda adım atmaları gerektiğini ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN