Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde bilimsel ilerleme ve teknolojik gelişmeler için önemi vurgulanan bir etkinlik düzenlendi. Kimya Mühendisliği Topluluğu tarafından organize edilen "TÜBİTAK Projesi Tanıtımı ve Geleceğe Yönelik Etkisi" başlıklı seminer, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'nda katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meltem Dilek, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü'nden (UME) Baş Kıdemli Araştırmacı Evren Saban, öğretim üyeleri ve öğrencilerin hazır bulunduğu etkinlikte, metrolojinin önemi üzerinde duruldu. Evren Saban, ölçüm biliminin temellerini ve mesleki hedeflerini katılımcılara aktardı.

Akademisyenler ödüllerle döndü! Akademisyenler ödüllerle döndü!

Metrolojinin tanımından başlayarak konuya giriş yapan Saban, "Ölçme sistemlerinin temeli olan birimlerin tanımını yapmak ve yapılan ölçümlerin güvenilirliğini ve doğruluğunu sağlamak metrolojinin temel amacıdır" dedi. Metrolojinin üç ana görevine değinerek, birimleri tanımlamaktan, birimleri gerçekleştirmeye kadar olan süreçlerdeki adımları anlattı.

Saban, metrolojinin günlük yaşantı, endüstri ve uluslararası ticarette kilit bir role sahip olduğunun altını çizdi. Lord W.T. Kelvin'in ölçümün önemine dair sözlerini aktararak, her alanda yapılan işlerde ölçümün kritik önemini vurguladı.

Metrolojide bilimsel, endüstriyel ve yasal alanlara da değinen Saban, bu üç faaliyet alanının detaylarını paylaştı. TÜBİTAK UME'nin misyonunu anlatırken, kurumun uluslararası alanda Türkiye'yi temsil gücüne dikkat çekti ve sunulan hizmetler hakkında bilgi verdi.

Etkinlik, katılımcıların sorularının cevaplanması ve ardından yapılan interaktif tartışmalarla sona erdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde düzenlenen bu etkinlik, bilimsel çalışmaların gelecekteki yönü hakkında ışık tuttu.

Editör: Tuğba Özkan