5 Bin Yıllık Tedavi: Bu Arılar Şifa Dağıtıyor 5 Bin Yıllık Tedavi: Bu Arılar Şifa Dağıtıyor

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından düzenlenen 'Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası' nedeniyle bir basın bülteni yayınladı. Bildirici bu haftanın yoğun bir şekilde farkındalık yaratarak, doğru antibiyotik kullanımının önemine işaret ettiğini söyledi.

EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİ

Bildirici, antibiyotik direncinin dünyadaki en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu vurguladı ve insanlarda yanlış kullanımın tehlikelerine dikkat çekti. Ay sonuna kadar sürecek olan etkinlik boyunca, vatandaşların, sağlık çalışanlarının ve politika yapıcıların direnç konusunda daha bilinçli olmaları için çaba gösterileceğini belirtti.

TEDAVİ SÜREÇLERİNİ ZORLAŞTIRIYOR

Antibiyotiklerin insan ve hayvanlarda yanlış ve fazla kullanılmasının antibiyotik direncini artırdığını belirten Bildirici, bu durumun tedavi süreçlerini zorlaştırdığını, tıbbi maliyetleri artırdığını ve ölümlere yol açtığını söyledi. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların transplantasyon, diyaliz ve kanser hastaları için ciddi risk oluşturduğunu vurguladı.

Dr. Bildirici, antibiyotik direncini önlemek için alınabilecek önlemleri, doktor tavsiyesine sıkı sıkıya uymak, asla istenmeyen antibiyotikleri talep etmemek ve enfeksiyonları önleyici hijyen ve aşı uygulamalarını takip etmek olarak sıraladı.

Son olarak Bildirici, halkı gereksiz yere antibiyotik kullanmaktan kaçınmaya davet etti ve reçetesiz antibiyotik alımının tehlikelerinden bahsetti. Halkı, sağlık profesyonelleri tarafından verilen doğru dozda ve sürede antibiyotik kullanımına yönlendirdi.

Editör: Tuğba Özkan