İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği’nin (İMAS) Hayrettin Ertemel, tatil döneminin ardından otomobil fiyatlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Ertemel, otomotiv pazarındaki hareketliliğin şubat ayında başladığını, mart ayında da artarak devam ettiğini, nisan ayında ise ramazan tatili nedeniyle hareketliliğin arttığını söyledi.

Yaz yaklaşırken sıfır ile kinci el otomobil pazarındaki hareketliliğin önümüzdeki aylarda sona ereceğini söyleyen İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, özellikle ikinci ellerdeki otomobil pazarında beklenen hareketliliğin şu anda beklentilerin altında olduğunu aktararak sıfır otomobil fiyatlarında meydana gelen artışın ikinci el otomobilleri daha fazla cazip hale getirdiğini ifade etti. Hayrettin Ertemel, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yılın ikinci yarısının ‘otomobil sektöründe ikinci el dönemi’ olacağına inanıyoruz. Otomobil fiyatlarını etkileyen temel faktörler döviz kurları ve maliyetlerdir. Bu faktörler göz önüne alındığında özellikle yaz ayları ve sonrasında araba fiyatları artabilmektedir. Fiyatı belirleyen bir başka önemli faktörlerden biri de taleptir. Yaz ayları bilindiği üzere tahmin edilen seviyelere ulaştıkça talep artacağından döviz kurları değişmese bile artan talep nedeniyle otomobil fiyatları artabilir.

Fakat, Ticaret Bakanlığı tarafından alınan tedbirler ve oluşan piyasa koşulları sayesinde fiyat artışları önceki yıllardaki kadar olağan dışı ve hızlı olmayacak, daha önce belirttiğimiz faktörlerle kabul edilebilir düzeyde olacaktır.

Yeni otomobillerin liste fiyatları değişmeden kalırken, temas noktasında %20 ila %25 arasında ciddi indirimler sunuluyor. Süreç içerisinde döviz kurlarındaki artış ve enflasyon da dikkate alındığında son dönemde gerçekleştirilen indirimlerin yüzde 30 gibi yüksek bir seviyeye ulaştığını söyleyebiliriz. Aralık ayından itibaren sıfır otomobillerdeki bu indirimler maliyete bağlı olarak aydan aya azalmaya başladı. Kısaca kampanyalar devam etse ve liste fiyatları sabit kalsa da sunulmuş olan indirimler aydan aya azalıyor ve bu anlamda araç fiyatlarının arttığı bir dönem. Elbette bu süreçte maliyete göre liste fiyatlarını artıran markalar da var. Maliyetleri doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen faktörler artmaya devam ederse sıfır araç fiyatları da yükselmeye devam edecektir.

Fiyatlar açısından ise ikinci el piyasasına özel bir giriş yapmakta fayda var. Yeni fiyatlar kademeli bir şekilde artmasına rağmen, kışın yaşanan durgunluk nedeniyle eski fiyatlar neredeyse değişmedi. Cari dönemde yeni fiyata paralel bir fiyat artışının yaşanmadığı, bu nedenle fiyat farkının gereğinden fazla açıldığı ve ikinci el araç fiyatlarının da daha cazip hale geldiği söylenebilir. İkinci el otomobil pazarında beklenen talebin ilk işaretleri görülmeye başlandı. Yaz aylarında talepte beklenen artış nedeniyle ikinci el otomobil fiyatları bu dönemde sıfır otomobil fiyatlarına göre bir miktar daha fazla artabilir.

İslam Memiş yatırım yapmayan pişman olur dedi! Tüm yatırımcılar yön değiştirdi İslam Memiş yatırım yapmayan pişman olur dedi! Tüm yatırımcılar yön değiştirdi

Tüm bu piyasa koşulları ve süreçleri değerlendirildiğinde, içerisinde bulunmuş olduğumuz dönemde otomobil almayı planlayan vatandaşlarımızın tercihlerine, ihtiyaçlarına ve bütçelerine göre ya sıfır ya da ikinci el otomobil satın almaları faydalı olacaktır.”

Diğer taraftan; sıfır ve ikinci el otomobil pazarındaki en popüler modeller C segmenti Fiat Egea aile otomobili ve B segmenti hatchback Renault Clio’dur. Renault Megane ve Toyota Corolla gibi benzer segmentteki otomobiller bir kez daha sunduğu konfor, pratiklik ve fiyatının karşılığını vermesi nedeniyle en popülerler arasında yer alıyor.

Son birkaç yılda Çin Menşeli markalar tarafından yapılan atılımlar sonucunda özellikle Chery markasının da sahip olmuş olduğu modellerle kullanıcıların beğenisi kazanarak söz konusu listenin ilk sıralarında yer aldığı görülmektedir. 

Kaynak: SEDA CAN