Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak hazırlanan madeni 5 TL'ler tanıtıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın izniyle Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı için özel olarak basılan 5 TL madeni hatıra parası dikkatleri üzerine çekiyor. Peki, madeni 5 lira tedavüle mi girdi?

para

Cumhuriyetin 100. Yılında Özel Basılan 5 TL'ler Tedavüle Girdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın onayı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan madeni 5 liralar piyasaya sürüldü. Cumhuriyet'in 100. yılına özel basılan bu madeni paraların detayları Resmi Gazete'de yayımlandı. Toplamda 100 milyon adet basılan 5 Türk Lirası'nın piyasada toplam hacmi 500 milyon lira olarak belirlendi.

para

Madeni Para Özellikleri ve Bilinmesi Gerekenler

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 28 Mayıs 1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca, Cumhuriyetin 100. yılı anısına sınırlı sayıda basılan 5 TL değerindeki madeni hatıra paraların tedavüle verildiği belirtildi. Madeni 5 TL, bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretildi. Paraların çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm ve ağırlığı ise 8,25 gramdır.

Madeni 5 Tl

Afyonkarahisar'da Gazze'ye destek için "sessiz yürüyüş" yapıldı! Afyonkarahisar'da Gazze'ye destek için "sessiz yürüyüş" yapıldı!

Kenarları tırtıllı olan bu madeni paralarda dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi bulunmaktadır. Ayrıca, paraların dış kontöründe derinlik kazandırmak için bu motifin tekrarı kullanılmıştır. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız, ortada ise Türkiye yüzyılı logosu bulunmaktadır.

Yazının altında ise "2023" tarihi ile birlikte "5" rakamı ve "TÜRK LİRASI" yazısı yer almaktadır.

Kaynak: FATMA SEDA CAN