Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dünya liderlerini ve sağlık uzmanlarını uyarmasının ardından yeni bir sağlık tehdidi gündemde: "X Hastalığı". DSÖ, bu hastalığı gelecekteki potansiyel salgın risklerine karşı bir uyarı olarak tanımlıyor.

şlk

Peki, X hastalığı ne anlama geliyor? Belirtileri ve tedavisi konusunda bilinen bir şey var mı? Tüm bu sorular yakın zamanda Dünya Ekonomik Forumu'nda ele alınacak.

hgn

X HASTALIĞININ TANIMI VE HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

DSÖ'nün belirlediği ve daha henüz tam olarak kaynağı veya yapısı belirlenemeyen X Hastalığı, gelecekte karşılaşılabilecek bilinmeyen sağlık krizleri için bir temsilci olarak durmaktadır.

Henüz semptomları veya tedavi yöntemleri hakkında bilgi bulunmadığı için dünya liderleri ve sağlık otoriteleri, potansiyel salgınları önleme amacıyla stratejik hazırlıklar yapmaya teşvik ediliyor.

BİLİM İNSANLARINDAN ÖNEMLİ UYARILAR

Toronto Üniversitesi'nden Profesör Kerry Bowman, X Hastalığının Covid-19'dan 20 kat daha ölümcül olabilecek bir senaryoyu ifade ettiğini içeriyor. Bu tür bir tehdidin, gelecekteki salgınlara hazır olma konusundaki çalışmalara yön verdiğine işaret ediyor.

TANIMLANMAMIŞ VİRÜSLERİN ARTAN TEHDİDİ

Yapılan araştırmalarda, memelilerde ve kuşlarda yaklaşık 1,67 milyon tanımlanmamış virüs bulunduğu keşfedilmiştir. Bunların yarısının insanlara bulaşma riski taşıdığı düşünülüyor, ki bu da X Hastalığı gibi tehditlerin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor.

8E9M9 E E P

X HASTALIĞI TERİMİNİN KULLANIMI VE ÖNEMİ

DSÖ, 2018 yılında X Hastalığı terimini kullanmaya başlayarak, bilinmeyen hastalıklar ve salgınlar için bir farkındalık oluşturdu. Bu terim, gelecekteki büyük salgınlara işaret ediyor ve DSÖ'nün öncelikli hastalıklar listesinde yer alıyor.

GEÇMİŞ SALGINLARDAN DERS ALMAK

Profesör Bowman, geçmiş salgınlardan, özellikle Covid-19 pandemisinden çıkarılacak derslerin, dünyayı gelecekteki potansiyel salgınlara hazırlamada büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Yaşlı nüfusun bakımı gibi konular bu hazırlık aşamasında dikkate alınması gereken faktörler arasında sayılıyor.

X HASTALIĞININ MUHTEMEL ETKİLERİ VE SENARYOLAR

Başkan Kızıltoprak, "Vekilimiz kefilimizdir" Başkan Kızıltoprak, "Vekilimiz kefilimizdir"

DSÖ'nün öncelikli hastalıklar listesinde yer alan X Hastalığı, henüz tanımlanmamış bir tehlike olarak karşımızda duruyor. Bu hastalığın mutasyon geçiren mevcut bir hastalıktan veya tamamen yeni, keşfedilmemiş bir patojenden kaynaklanabileceği düşünülüyor.

Tarih, sürekli değişen ve yeni tehditlerin ortaya çıktığını gösteriyor, bu yüzden X Hastalığı gibi durumlar her zaman mümkün.

Kaynak: FATMA SEDA CAN