Açıklamada, dünya nüfusunun her saniye 2,6 kişi arttığı belirtildi ve 1970 yılında dünya nüfusunun bugünkü yarısı kadar olduğu hatırlatıldı. Hızlı nüfus artışının gelişmekte olan ülkelerde doğum kontrolünün yeterince etkin bir şekilde uygulanamamasından kaynaklandığı ifade edildi.

Başkan Kızıltoprak, "Vekilimiz kefilimizdir" Başkan Kızıltoprak, "Vekilimiz kefilimizdir"

Gelişmekte olan ülkelerde doğum kontrolü uygulayamayan kadınların oranının dörtte bir olduğu belirtilen Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, eğer dünya bir köy olsaydı, 100 kişiden 15'i Afrikalı, 60'ı Asyalı ve 10'u Avrupalı olacaktı. Nüfus artış hızının devam etmesi durumunda ise 2050 yılında bu köyde 134 kişi yaşayacak ve bunların 33'ü Afrikalı, 73'ü Asyalı ve 10'u Avrupalı olacak. Asya ve Avrupa nüfusu düşerken, Afrika'da nüfus artışının yüzde 15'ten 25'e çıkacağı öngörülüyor.

Dünya Nüfus Vakfı Başkanı Renate Bähr, aile planlamasının bir insanlık hakkı olduğunu söyledi. Bähr, kadınların ne zaman ve kaç çocuk yapacaklarına özgürce karar verebilmesi ve hamile kadınların yeterli sağlık hizmetine erişebilmesi durumunda her yıl 200 bin kadın ve 2 milyon bebekin hayatta kalacağını ve istenmeyen hamilelik oranının yüzde 70 azalacağını belirtti.  CEMİLE KAYTAN