Türkiye'deki bankalar emeklilere maaş promosyonu konusunda farklı tekliflerle yarışıyor. Emeklilerin banka tercihlerini etkileyebilecek bu kampanyaların detayları ve ödeme miktarları, bankalar arasında yapılan kıyaslamalarla gün yüzüne çıkıyor.

Bu kampanyaların temelinde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile bankalar arasında imzalanan 3 yıllık anlaşmalar yatıyor. Protokole göre, her banka emeklilere belirli bir promosyon ödemesi sunmakta ve bu anlaşmalar 3 yıllık periyotlar halinde yenileniyor. Anlaşma süresinin bitiminde, yeni bir promosyon ödemesi için emekliler ve bankalar arasında yeniden bir protokol imzalanıyor. Ayrıca, SGK bu süreçte ödeme tutarlarında periyodik güncellemeler yapabiliyor.

Bu ay emekli maaşlarında beklenen zam ile birlikte, en düşük emekli maaşı 10.000 TL'nin üzerine çıkmış olacak. Bu gelişmenin ardından SGK'nın bankalarla önceden belirlemiş olduğu maaş baremleri büyük oranda devre dışı kalacak ve artık tüm emeklilerin maaşları 10.000 TL ve üzeri olduğu için, emeklilere yapılan ödemeler de eşitlenecek. Bu durum, dul ve yetim aylığı alanları etkilemeyecek çünkü onlar için alt seviye ödemeler geçerli olmaya devam edecek.

Erdoğan ve Özel hediyeleşti: İşte o hediyeler! Erdoğan ve Özel hediyeleşti: İşte o hediyeler!

Bankalar, emekli maaş promosyonu kampanyaları kapsamında her ay güncellemeler yapıyor. Bu güncellemelerle birlikte maaşlara zam yapılabilir veya önceki promosyon miktarları korunabilir. Bankalar, asgari ödeme seviyesinden düşmeme şartıyla promosyon ödemelerini belirlemeye yetkililer ve emekliler bu promosyonları bankalardan alabiliyorlar.

Ocak 2024 için emekli maaş promosyonu ödemeleri incelendiğinde, ING Bank 12.500 TL ödemeyle en yüksek promosyonu veren banka olarak öne çıktı. Bu miktarın 4.000 TL'lik kısmı ek promosyondan oluşuyor. Akbank ise 12.000 TL'lik ödemesiyle listenin ikinci sırasında yer alıyor, burada 2.000 TL ek promosyon olarak uygulanıyor. QNB Finansbank 9.250 TL, Yapı Kredi Bankası 9.000 TL, Garanti BBVA 8.500 TL, ve İş Bankası 7.500 TL promosyon öderken; Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank ise 5.000 TL tutarında sabit bir promosyon ödemesi yapıyor. Bu bankalar arasında ek promosyon uygulaması olan ve olmayanlar da bulunuyor. Bu kampanyalar, emeklilerin banka tercihlerinde önemli bir faktör olmaya devam ediyor.

Kaynak: ODAK HABER MERKEZİ