İYİ Parti Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı İzzet Köken, emekli maaşlarının asgari ücret karşısında eridiğini ve emeklilere destek sağlanması gerektiğini belirtti. Türkiye'deki 15,6 milyon emeklinin yaklaşık olarak yüzde 40'ının 7 bin 500 lira civarında maaş aldığını belirten Köken, düşük emekli aylığı ve yüksek enflasyon karşısında emeklilerin zor durumda kaldığını ifade etti.

Kızılay’a bağışta bulundular! Kızılay’a bağışta bulundular!

Emekli aylığının hesaplanma sisteminin yetersiz olduğunu ve güncel ekonomik şartlara göre emekli maaşlarının giderek küçüldüğünü savunan Köken, bu durumun emeklileri muhtaç hale getirdiğini söyledi. İvedilikle 2000 sonrası emeklilerin intibak sorununun çözülmesi ve aylık bağlama oranı uygulamasında 2000 öncesi döneme dönülmesi gerektiğini belirten Köken, popülist ve geçici çözümlerin sorunu çözmeyeceğini dile getirdi.

Emekli maaşlarının asgari ücret, altın, dolar gibi göstergeler karşısında eridiğine dikkat çeken Köken, 2002 yılında asgari ücretin yüzde 20 üzerinde olan emekli aylıklarının zaman içinde önemli ölçüde düştüğünü söyledi. 2017 yılından itibaren ise emekli aylıklarının asgari ücretin altında kaldığına dikkat çeken Köken, 2023 yılında emekli aylıklarının asgari ücrete karşı kaybının yüzde 50'yi aştığını ifade etti. Bu durumda gelirleri asgari ücretin bile altında kalan yüz binlerce emeklinin iş gücüne yönelmek zorunda kaldığını vurgulayan Köken, hükümete emekli maaşlarının bir an önce adil bir şekilde verilmesi talebinde bulundu. 

Kaynak: FADİME ÖZKARAN