Gastronomi Şehri Afyonkarahisar’da her yıl yoğun bir katılımla gerçekleştirilen, Afyon mutfağının tanıtımı adına önemli kazanımların elde edildiği Uluslararası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali bu yıl beşincisi kez düzenlendi. Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği işbirliğinde, paydaş kurumların katkılarıyla gerçekleştirilen festival, lezzet, kültür ve eğlenceyi bir araya getirerek katılımcılara unutulmaz bir deneyim sundu.

YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZ TANITILDI

3 gün süren festivalde, 25 ton sucuk, 10 ton lokum, 7 ton kaymaklı ekmek kadayıfı ziyaretçilere ikram edilirken, ayrıca 98 özel firma ve 17 kadın kültür evi ile 11 kurum ve kuruluş festival alanında stant açarak Afyonkarahisar ürünlerinin tanıtımına katkı sağladı. Yöresel lezzetlerin yanı sıra, hayvancılığıyla da meşhur olan Afyonkarahisar’da, festivalin sembolü olan dana, bu yıl da festival programındaki yerini aldı. Önceki festivallerde çeşitli badireler atlatan dana, bu yıl ‘Et Profesörü’ olarak bilinen Cüneyt Asan tarafından hazırlanan özel bir mekanizmada çevirme usulü 13 saat pişirildikten sonra ziyaretçilere ikram edildi.  

Tavuk yetiştiriciliği ve yumurtanın borsası olan Afyonkarahisar’ın bu özelliğine de festivalde dikkat çekilirken, 2 bin adet tavuk yine özel yapım bir mekanizmada köz ateşinde pişirilerek ikram edildi. Ayrıca festival alanında, 40 ayrı kazanda pişirilen 5 ton aşure de sanatsal görüntüsüyle herkesi etkiledi ve oldukça beğenildi. Bu ürünlerin yanı sıra 30 bin kişilik Afyonkarahisar’ın yöresel kazan yemekleri alanda pişirilerek misafirlere ikram edildi.

Okullararası Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası başladı! Okullararası Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası başladı!

ŞEHRİN TİCARİ POTANSİYELİNE KATKI SAĞLADI

Festival programı çerçevesinde 9 atölye, 7 panel, 3 söyleşi katılımcılar dahilinde gerçekleştirildi. Büyük ilgi gören panellerde, 14 sektör temsilcisi, 12 akademisyen ve 7 duayen, turizm ve gastronomi alanında önemli konuları ele alarak bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Festivale ülkemizden ve 9 farklı ülkeden katılan uzman şefler, 9 farklı mutfak atölyesinde hünerlerini sergiledi. Öte yandan, 52 influencer, 35 yemek yazarı ve televizyon programcısı festival süresince eşsiz lezzetleri deneyimleyerek okurları ve takipçileri ile paylaştı.

Heyecanlı yarışmalara ev sahipliği yapan festivalde 9 farklı kategoride 110 yarışmacı, Afyon’un en iyi yöresel lezzetlerini yapmak için yarıştı. Eşsiz lezzetlerin yanında eğlencenin de hız kesmediği festivalde 3 gün boyunca çocuk etkinlikleri ve 3 farklı konser yer aldı. Yaklaşık üç yüz bin ziyaretçiyi ağırlayan Gastro Afyon Festivali, Afyonkarahisar mutfağının tanıtımı başta olmak üzere, şehrin ticari potansiyeline de dolaylı olarak katkı sağladı. Ayrıca, festivale davet edilen özel davetlilere yönelik düzenlenen gezi programlarıyla Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel zenginlikleri de tanıtıldı. N\S

Editör: Nurbanu Soy