Nostalji seveninden modern film severlere herkesin zevkine uygun hazırladığımız listeyi gelin hep birlikte inceleyelim.

BARAKA (1992)

Listemize Baraka ile başlıyoruz. Senaryosu olmayan bu belgesel film dünyanın dört bir yanından sunduğu görüntülerle adeta nefes kesiyor. İnsanın yaşadığı gezegene karşı yaklaşım biçimlerini gözler önüne seren bu sessiz belgesel, fotoğrafçıların ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Belgeselcilik alanında alışık olmadığımız özgün bir üslup tutturan ve büyük bir ilgiyle karşılanan Baraka'nın yönetmen koltuğunda Ron Fricke bulunuyor.

BLOW-UP (CİNAYETİ GÖRDÜM)

Nostalji bağımlılarının oldukça beğeneceği Blow-Up filmi senaryosuyla oldukça dikkat çeken filmler arasında yer alıyor. Zamanın ünlü fotoğrafçısı doğasını beğendiği için bir fotoğraf çeker.  Çektiği fotoğrafın ardından bambaşka bir sır saklı olduğu fark eden fotoğrafçı, olayın peşine düşmesiyle film bambaşka bir boyuta ulaşır. Tek solukta izleyeceğiniz bu film şiddetle tavsiye ettiklerimiz arasında yer alıyor.

BİNLERCE KEZ İYİ GECELER (2013)

Bir kadından savaş muhabiri olur mu? Aile ve iş dengesini altüst eden bir başyapıt ile listemize devam ediyoruz. Bu film ile dünyanın en tehlikeli yerlerinde görev yapan bir savaş muhabirinin mesleği ve ailesi arasında dengeyi sağlama mücadelesini izliyoruz. Psikoloji alanında oldukça sağlam bir film olan aynı zamanda dram severlerinde favorisi olacak.

VİVAN MAİER'İN PEŞİNDE (2013)

1951 yılında yaşamış sokak fotoğrafçısının öldükten sonra fark edilen değeri üzerine yapılmış bu belgesel film, fotoğraf tutkunlarının oldukça hoşuna gidecek türden. Belgesel, 100 binin üzerinde fotoğraf çeken ve bu eserleri ölümünden sonra keşfedilen Mainer’in fotoğraflarının altında yatan gizemi aralıyor.  

GECE VURGUNU (2014)

Hiç şüphesiz gazetecilik denilince ilk akla gelen filmlerden birisi olan Gece Vurgunu, "Amaca giden her yol mübahtır" düsturunu benimseyen yeni bir gazetecinin hırsının ardından büyük başarılar elde etmesini konu alıyor. Suç ve gerilim filmi Gece Vurgunu adeta toplum tabuları yıkar nitelikte. Bu filmde yine tek solukta izleyeceğiniz eşsiz bir film.

Jochen Proehl'ün "Skins from Lines" sergisi Adas'ta kapılarını açacak Jochen Proehl'ün "Skins from Lines" sergisi Adas'ta kapılarını açacak

ONE HOUR PHOTO (2022)

Davranışları ve takıntılarıyla izleyicisini oldukça rahatsız eden Seymour, bir AVM’de hayatını fotoğraf çekmek üzerine kurmuş bir fotoğrafçıdır. Tanımadığı insanların fotoğraflarını çekerek kendi zihninde hikayeler yaratan Seymour’un hayalini kurduğu hikayeleriyle gerilmeye hazır olun.

PALERMO’DA YÜZLEŞME (2008)

Dünyaca ünlü bir fotoğrafçı psikolojik olarak girdiği bunalım dolayısıyla Palermo’ya seyahat eder. Bu seyahat, alt üst olan yaşantısından uzaklaşmanın yanı sıra hayatında yeni bir döneme gireceği ve aşkı bulacağı bir yolculuğa dönüşür. Film, aşk duygusunun yanında kiralık katilden de kaçmak zorunda olan fotoğrafçının büyük hesaplaşma ve gerilimin tırmanacağı yolculuğunu konu alıyor.

ARKA PENCERE- REAR WİNDOW (1954)

Gerilim filmlerinin usta yönetmeni Alfred Hitchcock’tan bir başyapıt. Geçirdiği kaza sonuncunda bacağını kıran ve evde kalmak zorunda kalan bir fotoğrafçı, zamanını komşularını teleskopla izleyerek geçirmeye başlar. Bu başyapıt, komşusu ile ilgili korkunç bir duruma şahit olan fotoğrafçının olayların ardına düşmesiyle bambaşka bir boyut kazandırır. Tek sahnelik film, sıkılmadan izleyeceğiniz eşsiz bir yapıt.

SEARCH FOR THE AFGHAN GİRL (2003)

Bu belgesel ile dünyaca ünlü foto muhabiri Steve McCurry’nin Natıonal Geographıc dergisinin kapağında unutulmaz bakışlarıyla dünyayı büyüleyen gizemli "Afgan Kızı"nı bulmanın büyüleyici yolculuğunu izleyeceksiniz.

TANRIKENT (2002)

Şiddet dolu arka sokaklarda yaşayan iki arkadaşın hikayesini, izleyiciyi altüst eden bir senaryo ile anlatan bu filmin uzun süre etkisinden çıkamayacaksınız. Gerçek bir hikayeye dayanan Tanrıkent, kendilerine farklı yollar seçen iki arkadaşın gözünden Tanrıkent’in yokedici gelişimine tanıklık edişini gözler önüne serer.

THE BANG BANG CLUP (2010)

Çektiği akbaba ve çocuk fotoğrafıyla günümüzde de tartışma yaratan savaş muhabirir Kevin Carter ve arkadaşları 90’ların başarılı savaş muhabirleri Greg Marinovich, Joao Silva ve Ken Oosterbroek’ın gerçek hikayesi. Tek solukta izleyeceğiniz filmler arasında yer alan The Bang Bang Clup, savaş muhabiri olmanın yaşamsal tehlikelerine dayandığı gibi psikolojik zorluğunu da gözler önüne seriyor. Dört savaş fotoğrafçısının gerçek yaşam deneyimlerine dayanan bu filmi hala izlemediyseniz listenizin başına ekleyebilirsiniz.

TRİAGE (2009)

Bir foto muhabirinin karısı, onun kısa süre önce yaptığı bir görevden neden meslektaşı olmadan eve döndüğünü keşfetmeye çalışır. İzleyicisini derinden sarsan ve uzun süre etkisi altına alana bu film, savaş muhabiri olmanın en zor noktalarına değiniyor.

Editör: Nurbanu Soy