Gelir İdaresi Başkanlığı, hem sanal hem de fiziki ortamlarda satılan kartlar, şifreler ve kodların katma değer vergisine (KDV) tabi olup olmadığını açıklığa kavuşturdu. Başkanlık, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağını kamuoyunun görüşüne sundu.

Tebliğ taslağı aracılığıyla, kart, şifre ve kodlar için KDV uygulamalarının temel ilkelerinin belirlenmesi planlanıyor.

Buna göre, kart, şifre ve kodlar (aktivasyon kodu, e-pin kodu, oyun kodu, dijital ürün kodu, cüzdan kodu, hediye kartı/çeki gibi) sanal ortamda pazarlanan oyun, uygulama, müzik, yayın ve eğlence gibi ürün ve hizmetlerin temin edilmesinde kullanılabildiği gibi, sanal veya fiziki mağazalarda güvenli alışveriş yapılmasında da kullanılabiliyor.

Yazılan kodlar, şifreler ve kartlar belli bir ürün veya hizmet karşılığını temsil etmek yanında, onları çıkaranlar tarafından belli bir ürün veya hizmet satın alınabilmesine yönelik sanal bir satın alma gücünü de temsil ediyor. Ancak henüz aktif hale getirilmemiş olan bazı kartlar, kodlar ve şifrelerle başka bir ürün veya hizmet satın almak mümkün olmayabiliyor. Bu tür işlemler, bu kodlar, kartlar ve şifrelerin yurt dışından ithal edilmesi veya Türkiye'deki satışı durumunda KDV'ye tabi olacak.

Taşıt kredisi faizleri arşa çıktı! 300 Bin TL ödeyen bakın ne kadar geri ödüyor Taşıt kredisi faizleri arşa çıktı! 300 Bin TL ödeyen bakın ne kadar geri ödüyor

KDV'YE TABİ TUTULACAK

Sanal veya fiziki ortamda satılan ancak belirli bir ürün veya hizmetin karşılığını temsil etmeyen kart, şifre ve kodların kullanılarak veya aktive edilerek bu kart, şifre ve kodlar karşılığında ürün veya hizmet temin edilmesi genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi tutulacak. Bu ürün ve hizmetlerin, yurt dışı mukimi firmalardan temin edilmesi halinde, bu işleme ilişkin KDV'nin Türkiye’de mukim olanlar tarafından sorumlu sıfatıyla ödenmesi gerekecek.

KDV mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından yurt dışı mukimi elektronik hizmet sunucularından sağlanması halinde, bu işleme ilişkin KDV yurt dışı mukimi firma tarafından ödenecek. Bu ürün ve hizmetlerin Türkiye'deki firmalardan sağlanması halinde hesaplanan KDV'nin satıcı firmalar tarafından beyan edilmesi gerekecek.

ARACILIK HİZMETLERİ KDV'YE TABİ OLACAK

Karşılığı belirli bir ürün ve hizmet olsun veya olmasın, sanal veya fiziki mağazalarda kart, şifre ve kodlar ile diğer ürünlerin satışı için Türkiye’de verilen aracılık hizmetleri KDV'ye tabi olacak. Bu satışlara ilişkin olarak hizmet bedeli veya komisyon gibi adlar altında alınan bedeller üzerinden hesaplanan KDV, aracılık hizmetini verenler tarafından beyan edilecek.

Editör: Tuğba Özkan