NURETTİN GÜZBEY’İ ZİYARET ETTİLER

AK Parti Afyon Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ile İl Başkanı Hüseyin Uluçay, Cuma günü Uzunçarşı’da bazı esnafları ziyaret ettiler. Milletvekilleri ve İl Başkanı, Uzunçarşı ziyaretlerinin son durağında Sarraf-Kuyumcu Nurettin Güzbey’den sektör ve pandemi nedeniyle esnafların karşılaştıkları zorluklar konusunda bilgiler aldılar. AK Parti Milletvekilleri ve İl Başkanına Afyon Sarraflar ve Kuyumcular Dernek Başkanı Hayrettin Güzbey’de darphanenin taleplere yetişemediğini, bu nedenle kaçak basılan altınların halkı ve devletimizi ekonomik kayba uğrattığını anlattı.

BAKKAL DÜKKANI AÇMAK DAHA ZOR

Sektörün sorunları hakkında AK Parti Afyon Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Uluçay’a bilgiler aktaran Afyon Sarraf – Kuyumcular Dernek Başkanı ve Afyon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Güzbey, ‘Türkiye’de bugün sarraf dükkanı açmak, bakkal dükkanı açmaktan daha kolay. Halkımızın ileride maddi kayıplarla karşılaşmaması için bu konuda yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Bir başka sıkıntıda darphanenin basımını yaptığı ziynet altınlar talebi karşılayamıyor. Bu nedenle satış fiyatları kg da 1500 $’a kadar artış kaydediyor. Bu halkımızın cebinden çıkıyor’ dedi.

ZİYNET BASIMI ÜÇ KAT ARTIRILDI

Hayrettin Güzbey’in aktardığı sorunları dinleyen AK Parti Milletvekilleri ve İl Başkanı sektörün sorunlarının çözümü için gerekeni yapacaklarını kaydettiler. AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya, darphane ile ilgili konuyu aktarmak için Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin’i telefonla aradı ve konuyu aktardı. Genel Müdür Abdullah Yasir Şahin, Hayrettin Güzbey’in aktardığı konunun doğru olduğunu, taleplere yetişemediklerini, darphane olarak talebin ancak %40’ını karşılayabildiklerini, kalan %60’ın ise maalesef kaçak basım ile Türkiye’ye girdiğini söyledi. Bu durumun hem yasal olmadığını, hem de düşük ayarlı altınların halkımızı zarara uğrattığını söyleyen Darphane Genel Müdürü Şahin, ‘Göreve geldikten sonra burada bazı değişiklikler yaptım. Eski SSK gibiydi burası. Gece yarısında kuyruğa giriyordu esnafımız. Şimdi e randevu sistemi ile çalışıyoruz. 2019 yılında Darphane olarak 39 ton ziynet altın basılmış. 2020 yılında bu rakam 98 tona çıkartıldı. Bu yıl 120 ton basacağız. Ama yeterli değil. Bu nedenle yeni tesis kurmak için Cumhurbaşkanımızdan onay aldık. Bu tesis ile şimdiki yıllık kapasitenin 4 misline kadar çıkabileceğiz’ dedi.

 

ODAK ÖZEL HABER / GÖKHAN KOCAASLAN

 

Editör: TE Bilisim