İl Genel Meclisi 2021 yılı Mart ayı toplantılarının 2’inci bileşimi İl Genel Meclis Başkanı Burhanettin Çoban başkanlığında toplandı. Açılış ve yoklamanın alınmasıyla başlayan toplantıda gündem dışı maddeler okunarak gündeme alındı. Gündem dışı maddelerin okunarak gündeme alınmasının ardından diğer gündem maddeleri oy birliği ile kabul edilerek ilgili komisyonlara havalesi gerçekleştirildi.

GENEL BİR DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Toplantıda ayrıca Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek tarafından İl Genel Meclisine gönderilen 2020 yılı Mali bütçesi ve faaliyet raporları İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, tarafından okunarak bilgiler verildi. Toy, “5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 39’uncu maddesi ile 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 41’inci maddesi gereğince 2020 yılında büyük bir özveri ile yapılan çalışmalar sonucu hizmetlerin özel halinde birleştirilmesi ile hazırlanan faaliyet raporu, yapılan hizmetlerin daha iyi tanıtılabilmesi ve genel bir değerlendirilmesinin yapılabilmesidir” dedi.

116 MİLYON GENEL BÜTÇEDEN KARŞILANDI

2020 yılı Mali yılı bütçesinin İl Genel Meclisi tarafından 171 milyon TL olarak kabul edildiğini hatırlatan Toy, “2020 yılı bütçesi 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2020 Mali yılı kesin hesabı gerçekleşme rakamlarının incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, 2020 yılı net geliri 305 milyon 85 bin 553 TL olarak gerçekleşmiştir. Elde edilen gelirin 185 milyon 66 bin 184 TL’si İl Özel İdaresinin öz geliri olup, yapılan bu harcamaların 200 milyon 724 bin 621 TL’si İl Özel İdaresi kaynaklarından 116 milyon 879 bin 118 TL’si de Genel Bütçe kaynaklarından karşılanmıştır” diye konuştu.

GÖREV VE SORUMLULUK YÜKLEMİŞTİR

“Kamu mali yönetimi, yönetimde etkinlik ve verimliliği gerektirir” diyen Genel Sekreter Toy, “Bu nedenle geleceğin belirsizliklerine karşı hazırlıklı olmak, hızlı kararlar almak, sorunlara süratle uygun çözümler bulmak ve değişime uyum sağlamak yönetimin temel gerekleridir. Geleceği öngören stratejik yönetimin öne çıkmasıyla, kamu hizmetlerinin sunumunda mahalli idarelere daha çok görev ve sorumluluk yüklenmiştir. Performans esaslı bütçelemenin temel unsurları, stratejik plan, performans programı ve faaliyet raporudur. Temel amacı mali saydamlık ve hesap verilebilirliği sağlamak olan bu bütçeleme sistemi, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlamak üzere geliştirilmiştir” ifadelerini kullandı.  

KALİTEYİ ARTIRMAK HEDEFİMİZ

Performans esaslı bütçelemenin getirdiği önemli yeniliklerden birisinin performans denetimine imkan tanıması olduğunu söyleyen Toy sözlerine şöyle devam etti: “Performans esaslı bütçeleme sürecinde oluşturulan hedef ve göstergeler ile hazırlanan performans programı ve faaliyet raporları performansın sistematik ve nesnel bir şekilde denetlenmesini mümkün kılmaktır. Görev alanımızdaki yerleşim yerlerinde yaşam kalitesinin artırılması temel hedefimizdir” dedi.

SORUMLULUK İLE ÇALIŞMAKTALAR

İl Özel İdaresinin, insanın hayat kalitesini yükseltmek için yerel kalkınma ve kırsal altyapıya yönelik hizmetleri yenilikçi ve adaletli bir yönetim anlayışla vatandaş odaklı çalışma yaptığını belirten Toy, “Çalışmalarda verimli, erişilebilir ve etkin bir şekilde sunmak için kurumsal kültürüyle ve çalışanlarıyla çağdaş ve güçlü İl Özel İdaresi olma politikasına bağlı kalarak, her geçen gün hizmet kalitesini daha üst düzeye çıkarmak amacıyla üstün sorumluluk duygusu ile çalışmaktadır” dedi.  >>GÖKHAN KOCAASLAN

Editör: TE Bilisim