Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen Afyonkarahisar 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivalinin Gala Gecesi düzenlendi. Gala Gecesi iklim değişikliği, orman yangınları ve gıda israfına dikkat çekmek amacıyla temsili orman kıyafeti kostümü giyen kadının yürüyüşü ile başladı.

35 ÜRÜNÜMÜZ TESCİL BEKLİYOR

Gala Gecesinde konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar’ın 740 bin nüfusu olduğuna dikkat çekerek, “2019 yılı 30 Ekim tarihi itibariyle yoğun bir çalışma temposu başlattık. 600’e yakın yöresel ürünümüzden 30’a yakın ürünümüzün tescilini aldık. 35’e yakın ürünümüz tescil bekliyor” dedi.

DEĞERLERİMİZİ ÖN PLANA ÇIKARDIK

Afyonkarahisar’ın pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış kuruluş ve kurtuluşun şehri olduğunu ifade eden Başkan Zeybek, “Afyonkarahisar 4 yol kavşağında olan, tarihiyle, mermeriyle ve kültürel değerleriyle adından söz ettiren bir il. Gastronomi unvanı sonrası tüm şehir el ele vererek değerlerimizi ön plana çıkarmak istedik” diye konuştu.  

GELECEK YIL FAZLA KATILIM OLACAK

 “Ürettiği ürünlerle kendisine yeten ender şehirlerden birisiyiz” diyen Başkan Zeybek, “Mermerin başkentiyiz. 300'den fazla fabrikamız mermeri işleyerek yurt dışına ihraç etmektedir. Türkiye'de yumurta üretiminin fazla olduğu ve borsasıyla fiyatını belirleyen bir iliz. Termal turizmde de en çok yatak kapasitesine sahip şehiriz. 3 bin yıllık tarihiyle gizemli bir kentiz” ifadelerini kullandı. Afyonkarahisar’ın Lidyalılar, Frigler, Hititler, Selçuklu ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış bir il olduğunu belirten Zeybek, “Dolayısıyla geçmişten gelen bu lezzetlerimizle 31 Ekim 2019'da UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına alındık. Bu güzelliklerimizi ön plana çıkaralım diye 14-17 Ekim'de 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali'mizi gerçekleştirdik.” Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, gelecek yıl etkinliği daha fazla katılımla gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İHTİYAÇ SAHİBİ AİLEYE DESTEK OLDUK

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Türkiye'de bugün gastronomi dalında en çok konuşulan, en iyi yol alan ve festival yapan şehrin Afyonkarahisar olduğunu ifade etti. Türkiye Aşçılar Federasyonun Türkiye'de çok sayıda sosyal sorumluk projesi olduğunu söyleyen Açıköz, “Salgın sürecinde federasyonumuz çeşitli firmalar ve kuruluşların yardımıyla 100 binin üzerinde ihtiyaç sahibi aileye destek olmaya çalıştı” dedi.

TEMBELLİĞE ALIŞTIK

Açıköz sözlerine şöyle devam etti: “Devletimiz sonrasında kısa çalışma ödeneği sistemini hayata geçirdi. Bu beğenilir ya da beğenilmez ama çok güzel bir sistemdi. Fakat bu da mesleğimize inanılmaz sekte vurdu. Çünkü tembelliğe alıştık. Şimdi sektörün en büyük sıkıntısı ise enteresan. Şimdi işletmeler eleman arıyor, maalesef eleman yok. Sektörün ve mesleğin toparlanabilmesi için en az 2-3 yıl zamana ihtiyaç var” diye konuştu.

VALİ ÇİÇEK TEŞEKKÜR ETTİ

Afynkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ise Afyonkarahisar 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali'nin düzenlenmesinde emeği geçen Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve katılımcılara teşekkür etti.

AŞÇI ÜNİFORMASI GİYDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, kendisine mesleği öğreten 81 yaşındaki Mengenli Şerafettin Öztürk'ü, şef Mehmet Yalçınkaya ise Kalkan'ı şet kuşattı. Desteklerinden dolayı Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Zeybek’e aşçı üniforması ve plaket verildi. >>GÖKHAN KOCAASLAN

 

Editör: TE Bilisim