Hürriyet Gazetesi’nin Afyonkarahisar’da düzenlediği Ekonomi Zirvesi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon Ticaret ve Sanayi Odası, İscehisar Belediyesi, Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği, İsjet AŞ ve Tüm Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) sponsorluğunda Akrones Thermal & Spa Hotel’de düzenlenen zirveye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Yılmaz Kırgel, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve çok sayıda davetli katıldı.

ZENGİN VE ŞANSLI BİR ÜLKEYİZ

Türkiye’nin maden çeşitliliği açısından çok zengin olduğuna dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, “Dünyada ticarete konu 90 madenin 70’i ülkemizde var. Doğal taşlar konusunda da Türkiye kaynak anlamında zengin bir ülke. Dünyadaki toplam doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ı Türkiye’de. Çok büyük potansiyeli olan bir ülkeyiz. Borda dünya rezervlerinin yüzde 73’ü ülkemizde. Ülkenin de buradan çok büyük beklentisi var. Bor sayesinde yıllık 1 milyar dolar ciro yapar hale geldi Eti Maden İşletmeleri. Bor konusunda çalışmalarımız devam ediyoruz. Boru katma değerli hale getirmek için yatırımlar sürüyor. Boru nitelikli ve katma değerli hale getirmek istiyoruz. Kromda da dünyada ilk 5’e giriyoruz. Endüstriyel hammaddelerde ülkemiz kaynak anlamında zengin ve şanslı bir ülke” dedi.

AFYON MERMERİN BAŞKENTİ

Mermer literatürüne göre, Türkiye’de 300 çeşit mermer, 200 çeşit traverten, 650 çeşit renk ve ton olduğunu kaydeden Kalaycı, “Tarihsel olarak da bu zenginlik farkına varılmış. İlk doğal taş faaliyetlerinin 4 bin yıl önce başladığı ifade ediliyor. Afyon da mermerin başkenti konumunda. Vatikan’da kullanılan bazı mermerlerin dahi İscehisar’dan gönderildiği rivayet ediliyor. Göbeklitepe’nin keşfi ile de tarih değişti. Orada da işlenmiş doğal taş görüldü. Yani aslında işlenmiş doğal taşın tarihinin çok daha geriye gittiği ortaya çıktı. Biz burada çok köklüyüz ve ciddi bir emek var. Mermerde küçüklü büyüklü yaklaşık 2 bin fabrika var. 9 bin atölye var. 200 binin üzerinden direk istihdam var. Yani mermer hafife alınacak bir sektör değil” diye konuştu.

VERİMİ YÜKSELTEREK TEDBİR ALINMALI

2020 yılında pandemiye rağmen doğal taş ihracatı 1.7 milyar dolar olduğunu dile getiren Kalaycı sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğal taş ihracatı toplamda maden ihracatının yüzde 40’ına tekabül ediyor. 2021 yılında doğal taş ihracatının 2 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Bu ihracatın yaklaşık 1 milyar doları işlenmiş mermerdir. 700 milyon dolara yakın olan kısmı da blok mermer satışıdır. Ancak sektörde yüksek verim için daha çok çalışılması gerekiyor. İşlediğimiz ürünün yüzde 5’ini satılabilir olarak işliyoruz. Kalan yüzde 95’i atık oluyor. Bunun en önemli sebebi jeolojiden kaynaklanıyor. Bu alanda nitelikli elemana ihtiyaç var. Sahaların da jeolojisinin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Verimi yükseltecek tedbirler alınmalı” ifadelerini kullandı.

MODAYI İTALYA VE İSPANYA BELİRLİYOR

Mermer modasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Kalaycı, “Mermerin bir modası var. Her ne kadar üretim konusunda dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yer alsak da bu alanda modayı biz belirlemiyoruz. Modayı İtalya ve İspanya belirliyor. Modayı üretenler bu alanda daha çok para kazanıyor. Moda konusunda ciddi bir mesafe kat etmemiz gerekiyor. Moda belirleme konusunda ilerleyebilirsek çok daha fazla başarı elde edebiliriz. Moda konusunda bir strateji belirlenmesi gerekiyor. Tüm paydaşların bir araya gelerek bu işin başarılması için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

SİNERJİ İLE BAŞARI GELECEK

Afyonkarahisar’a gizemli şehir dediklerinin altını çizen Gökmen Çiçek, “Cenabı Allah Afyonkarahisar’a birçok şey sunmuş. Yeraltında madenler ve kaynak sular, yer üstünde de tarım ve hayvancılık var. Sadece mermer sektöründe 7 binden fazla kişiye istihdam sağlanıyor. Mermer sektöründe iş insanları sadece istihdama ve ihracata değil şehre de katkı sağlıyor. Mermer tarihin her döneminde Afyon için  büyük önem taşıyor. 14 adet 5 yıldızlı otelimiz, 32 bin yatak kapasitemiz ile turizm faaliyetleri yürütüyoruz. Hayvancılıkta ileri bir noktadayız. İstanbul’un et ihtiyacının yüzde 25’ini kentimiz karşılıyor. Afyonkarahisar birçok ürünün başkenti olmuştur. Tarihte de böyle olmuştur. Şu anda da bu şehir çok güzel şeyler yapıyor. Bu şehirde her şeyden önce birlik ve beraberlik var. Aynı hedefe doğru bakıyoruz. Haftada 4-5 kez konuları istişare etmeye çalışıyoruz. Bu sinerji ile başarı da gelecektir.

HEDEF 1 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK

3 bin yıllık tarihe sahip Afyonkarahisa’ın şu anda hak ettiği noktada olmadığına dikkat çeken Mehmet Zeybek, “81 ilimiz içinde uzaklığı 1 saat ile 3.5 saatlik mesafede olan 20 ile ulaşabiliyoruz. Bu anlamda çok özel bir noktadayız. Bugüne kadar hak etiğimiz yere gelemedik. Ancak bunun için çalışıyoruz el birliğiyle çalışıyoruz. Afyon’u hak ettiği yere getirmek istiyoruz. Afyonkarahisar olarak tarihten spor turizmine kadar ilimiz birçok alanda ön plandayız. Hayvancılıkta da çok ilerideyiz. En önemli sektörlerimizden mermerde ise 400’den fazla mermer işletmesiyle Türkiye’ye hem istihdam hem de ihracata katkı sağlıyoruz” dedi. Ak Parti Milletvekili Ali Özkaya da, zirvede yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Mermer bu şehrin en temel lokomotif sektörü. Adımızı taşa kazıdığımız bir sektör. Türkiye’nin birçok ilinde mermer çıkıyor ancak bunların yüzde 70’ini Afyonkarahisarlı işadamları işliyor. Ulusalar projelerimizde Afyon mermerinin kullanılmasını istiyoruz. Atatürk Kültür Merkezi’nde de Afyon mermeri kullanıldı. Daha çok yapacak işimiz var. İhracatta 200 milyon doları geçtik. Hedefimiz 1 milyar dolara ulaşmak. Bu tip zirveleri daha fazla yaparak tanıtımı en üst düzeye çıkarmalıyız.”  >>GÖKHAN KOCAASLAN

Editör: TE Bilisim