Abdullah Kaptan konferans salonunda gerçekleştirilen seminere; AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci, TOBB Akademik Danışmanı AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Kayahan, Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Gürbüz Bıdık, kulüp ve topluluk başkanları ve öğrenciler katıldı.

GENÇLİK MERKEZLERİNDE EĞİTİMLER ÜCRETSİZ

Eğitimin açış konuşmasını yapan Gençlik Lideri Oğuz Kaya, Gençlik Merkezinde işaret dili, diksiyon, bilgisayar, gitar, bağlama, ney gibi bütün eğitimlerin ücretsiz bir şekilde verildiğini söyledi. Kaya, sosyal ve kültürel faaliyetler olarak doğa yürüyüşü, okul boyama, sokak hayvanları ile önemli gün ve haftalarda farkındalık çalışmaları gerçekleştirdiklerini de ifade etti.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Gürbüz Bıdık ise irtibatı güçlendirmek adına kısa süre zarfında tüm kulüp ve topluluklar ile bir araya geleceklerini belirtti. Bıdık, “Alfabetik sıraya göre çağırıp özellikle kulüp ve topluluk faaliyetleri ile alakalı bir fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Bununla ilgili birkaç hafta içerisinde etkinliklerimize başlayacağız. Kulüp ve toplulukların güncellenmesi ile ilgili yoğun çaba sarf ediyoruz. Üniversite süresince kulüp ve topluluklarda zaman harcamak, aslında üniversite sonrası süreçlerde de kurumlar arası nasıl ilişki kurulacağı veya çalışma arkadaşları ile nasıl ilişki kurulacağı noktasında sizleri muhakkak birkaç adım öne götürecektir. Bununla ilgili sizin çalışma alanlarınızla ilgili bol faaliyet yapmanızı bekliyoruz” diye konuştu.

“AKÜ GENÇ OFİSİ EN HIZLI AÇAN ÜNİVERSİTELERDEN BİRİ”

Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü Feyzullah Dereci konuşmasında gençlik denince akla üniversiteler ile gençlik ve spor müdürlüklerinin geldiğini dile getirdi. Dereci, “Bu iki enerjinin sinerjiye dönüşmesi için bakanlığımız geçtiğimiz yıllarda bir karar aldı. Gençlik merkezlerimizin bir butik şeklinde olanı, Genç Ofisi üniversitenin bünyesinde açtık. Bu konuda Bakanlığımız bize talimat verir vermez Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakaş hocamız ile görüştük. Durumu kendilerine izah ettik. Rektör Hocamız, koşulsuz bir şekilde bize destek vereceklerini ifade ettiler ve genç ofisimizi en hızlı açan kurumlardan bir tanesi olduk. Üniversitede etkinliklerimizi yapıyorduk şimdi Genç Ofis ile birlikte organik bağımız da gerçekleşti. Pandemi süreci çok sıkıntılı geçtiğinden dolayı fazla alana inemedik, ancak önümüzdeki günlerde güzel işler yapacağız” dedi.

“ŞEHRİ VE HAYATI OKUYUN”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker ise pandemi nedeniyle kulüp ve topluluklarla uzun süre bir araya gelemediklerini söyledi. Peker, “Kulüp ve topluluk başkan ve yardımcılarında değişiklikler olmuştur ama pandemi öncesinde girişimcilik, proje yazma ve etkili iletişim üzerine seminerler düzenlemiştik. Bundan sonrasında sağlıklı ve sıhhatli günlerde farklı etkinliklerle yine zaman zaman birlikte olacağız. Genç Ofis, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz ile Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğümüzün katkılarıyla burada ilk etkinliğimizi bugün başlatıyoruz. Ama zaman içerisinde farklı etkinlikler de gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Tüm kulüp ve topluluk başkan ve yardımcılarıyla birlikte bir araya gelerek sorun ve isteklerini dinleyeceklerini ifade eden Peker, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin koordinesinde devlet dairelerinde yapılacak stajlarda Yetenek ve Kariyer Kapısı üzerinden başvurular alınmakta. Toplulukla ilgili yapmış olduğunuz faaliyetler, onun dışında katılmış olduğunuz eğitimler, almış olduğunuz sertifikaların her birisi ayrı ayrı önem arz ediyor. Bir folklor sertifikanızın olması bile değerli. 1. sınıf oryantasyon programlarına katılan öğrencilerimize söylediğim bir şey vardır; buradaki eğitiminiz süresince sadece kapalı binalar içerisinde eğitim almayın, buradaki eğitimler sizin alanınıza ilişkin bilgi, beceri ve yetkinlik kazanmanız açısından elbette önemlidir, ancak bunun dışında farklı kulüp ve toplulukların, sivil toplum kuruluşlarının, genç ofisin, gençlik merkezlerimizin eğitimlerine mutlaka katılın. Okuduğunuz birinci üniversiteniz AKÜ ise ikinci üniversiteniz de şehri, hayatı ve çevrenizi okumak olsun diye ifade ederim” dedi.

“ÖĞRENCİLER GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP ETMELİ”

GİKAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar sunumunda Kulüp Yönetimi Eğitimi, Kariyer ve Yetenek Kapısı konularını interaktif şekilde anlattı. Pandemi nedeniyle yaklaşık 2,5 yıldır öğrencilere çevrim içi ulaştıklarını ifade eden Gürpınar, “Kariyer Merkezimizin Misyonu; öğrencilerin insan kaynakları ve kariyer planlaması noktasında neler yapabilirizi tartışmak aslında. Kariyer merkezimizde biz, sizleri girişimcilerimizle, melek yatırımcılarla buluşturup etkinliklerde kariyer planlamalarınızda neler yapabilirizi tartışmak için kurulmuş bir merkeziz. Kariyer merkezimizin sosyal medya hesaplarımızdan takip edilmesi gerekiyor. Bu takipte özellikle Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Rektörlüğümüz ve biz 3 saç ayağı şeklinde çalışıyoruz. Biz Cumhurbaşkanlığından aldığımız talimatları Rektörlük makamı ile paylaşarak size bunları iletmeye çalıştığımız bir kurumuz. Siz bizi ne kadar çok sosyal medya hesaplarımızda takip ederseniz biz de çığ gibi büyüyeceğiz. Büyüdükçe de ulaşabileceğimiz kitle sayısı artacak” ifadelerini kullandı.

“KARİYER FUARINI AFYON’DA YAPALIM İSTİYORUM”

Afyon Kocatepe Üniversitesinin dışa açılan bir penceresi olduklarını söyleyen Gürpınar, “Bizim bazı şeyleri sizinle yapmamız gerekiyor. Hayat, slaytlarda aktığı gibi akmıyor. Dışarıda sahaya inmek gerekiyor. Ben de sahada olan birisiyim ve sevdiğim işi yapıyorum. Sahada özel sektörde sizin için konuşuyorum. Sizin için bir şey yapmaya çalışıyorum ve sizi onlarla buluşturmaya çalışıyorum. Ben size farkındalık oluşturmak için buradayım. Yeterli üye sayısına ulaşırsak biz ciddi bir gücüz aslında. Bu güç bizim için çok önemli, ileride Kariyer Fuarını Afyon’da yapalım istiyorum. Burada büyük bir organizasyona imza atacağız. Bu da bizim imzamız olacak” diye konuştu.

“HER GİRİŞİM ÖZELDİR”

TOBB Akademik Danışmanı Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cantürk Kayahan ise Girişimcilik ve İnovasyon Eğitimini anlattı. Her girişimin bir hikayesinin olduğunu ifade eden Kayahan, “Her girişim özeldir. Her girişimin bir hikayesi vardır. Sosyal yön çok önemli. Biz öğrencilerden çok şey öğreniyoruz. Girişimcilik çok boyutlu düşünmeyi gerektiriyor. Girişimciliğe kavramsal olarak baktığımızda önemli fırsatları değerlendirmek olarak geçiyor. Fırsatı görmek lazım. Geleneksel girişimcilik eğitimini artık çevrim içi alabiliyorsunuz. Eskiden ticaret odalarına gidecektiniz bir sürü zaman harcıyordunuz. Şimdi oturduğunuz yerden, 24 saat, istediğiniz zaman alabildiğiniz eğitimler bunlar. Ardından yararlanabileceğiniz gerekli kaynakları toplayarak kar ya da büyüme elde etmek amacıyla risk ve belirsizliği de göz önüne alarak yapılan çalışmalar geliyor” dedi. Dünya girişimcilik haritasında Türkiye’nin kötü bir noktada olmadığını belirten Kayahan, “Biz genç nüfusa sahibiz. Türkiye kadın girişimcilikte geri. Valilikler, belediyeler Kadın Kültür Evleri projesi ile kadınları istihdama katmak istiyor. Böylelikle biz dünya ortalamasını yakalayacağız. Girişimcilikte sorumluluk vardır. Benden girişimci olmaz diye bir madde yok. Keşfedilmemiş bir yönünüz vardır. Herkesin farkında olmasa bile farklı bir özelliği vardır. Bu okuma yazma bilmekle ilgili bir şey değil. El beceriniz, zihinsel ya da sanatsal bir beceriniz vardır. Girişimcilikte herkes der ki girişimciler riski sever. Girişimciler riski sevmez. Risk orta düzeydedir” şeklinde konuştu.

Eğitimde ayrıca; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Dijital Platformları, Yetenek Kapısı, Kariyer Kapısı, Staj Seferberliği, KOSGEB dijital platformları interaktif olarak anlatıldı. >>ODAK HABER MEREKEZİ

 

Editör: TE Bilisim