Afyonkarahisar Esnaf Odalar Birliği’nde uzun bir aradan sonra seçim heyecanı yaşandı. 2010 yılında Genel Sekreter olduğu ESOB’u İbrahim Kavas’tan devralan Abdülkadir Konak ise seçimde mağlup olarak başkanlığa veda ederken ESOB’un yeni Başkanı Cengiz Üstün oldu.

Esnaf Odalar Birliği Genel Kurulu’nda Cengiz Üstün tarafından teklif edilen Bekir Gündoğdu’nun divan başkanlığı oy birliği ile kabul edildi. Mevcut Başkan Abdülkadir Konak, yapılan faaliyetler hakkında divan teşekkülünü ve üyeleri bilgilendirdi. İsimleri okunan Abdülkadir Konak ve Cengüz Üstün’ün yönetim kurulu listesi teker teker sahneye çıkarak üyeleri selamladı.

BÜYÜK MÜCADELE İÇİNDEYİZ

Genel Kurul’da bir konuşma yapan ESOB Başkan Adayı Cengiz Üstün, esnaf ve sanatkar olarak yıllardır zor durumda olduklarını belirterek, “Bu dönem birçok oda başkanı ve yönetiminin değiştiğini ve yeni görevlerine başladığını gözlemlemekteyiz. Diğer oda başkanı ve yöneticileri uzun yıllar çalıştık. Ben Cengiz Üstün Afyon Bakkal Esnaf Odası Başkanı olarak 20 yıldır bu görevi yürütüyoruz. 33 yıldır esnaflık mesleğini icra etmekten de sizler gibi gurur duymaktayım. Esnaf ve sanatkar olarak yıllardır zor durumdayız ve mağduruz. Sorunlarımız, problemlerimiz o kadar çok birikmiş durumda ki ayakta kalabilmek adına çok büyük mücadele içindeyiz” dedi.

EVİMİZE EKMEK GÖTÜRMEKTE ZORLANDIK

“İşte bu sıkıntıları çözmek, esnaf ve sanatkarımızı layık olduğu yerlere getirmekte siyasilere ve biz yönetici insanlara düşmektedir” diyen Üstün sözlerine şöyle devam etti: “Dünya genelinde yaşadığımız pandemi bütün herkesi etkilediği gibi biz esnaf ve sanatkarımızı daha çok etkilemiş, ekonomik olarak da geriye düşürdüğü gibi evimize ekmek götürmekte de zorlanmaktayız. Oda başkanları ve yöneticiler olarak esnafımıza yapabildiğimiz hizmetler olduğu gibi zorlandığımız ve esnafın taleplerini karşılayamadığımız durumlar da vardır ki işte bunlarda odalar birliğinin el atıp çözüm bulması gereken durumlardır” diye konuştu.

BİZ ÖTEKİLEŞTİRMEYECEĞİZ

11 yıldır başkanlığı sürdüren Abdülkadir Konak’ı da eleştiren Üstün, “Esnaf odalar birliğinde bulunan 37 odayı güçlü kılmak, 23 bin esnaf ve sanatkarımızı güçlü duruma getirmek anlamındadır. İşte bu gücü göremediğim için, yeteri kadar temsil edilemediğimiz için, birlik ve beraberliğimiz sağlanmadığı için, siyaset adamları ile resmi kurumlarla köprü kurulamadığı için adayım. Biz esnafın sorunlarını biliyoruz. Yöneticilerimiz ve başkanlarımızın sorunlarını biliyoruz. Biz her odamıza aynı mesafede olacağız. Biz ötekileştirmeyeceğiz. Biz esnafın sorunlarını siyaset adamlarına doğru anlatacağız, çünkü bizde esnafız ve bu sıkıntıları bizatihi yaşayan başkanlar ve yöneticiler olarak konuya hakimiz. Biz peygamber postunda oturuyoruz; adaletli olacağız, ayrımcılık yapmayacağız. Görev için hazırız, Allah cümlemizin yar ve yardımcısı olsun” dedi.

ÜSTÜN, KONAK’I ELEŞTİRDİ

Cengiz Üstün’ün konuşmasının ardından bir konuşma Yapan Adlükadir Konak ise, “1983 yılında Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğine Sicim Memuru olarak başladım. Bu görevi 2010 yılına kadarda gururla yaptım. Bekir Gündoğdu Başkanın yanında kendisi Başkan Vekiliydi bende Genel sekreterlik yaptım. Bu teşkilatta esnafa, sanatkara, birliğe hizmetler yapıldı, bu hizmetlerin içinde karınca kararınca benimde tuzum vardır. Bunu sizler çok iyi biliyorsunuz. Azda olsa tuzum var. Allah nasip etti 39. Sene bende bitiyor. Gerçekten gurur duyuyorum. Burası kampüs arkadaşlar Türkiye’de yok. İkincisi yok. Bu kampüste benimde tuzum var arkadaşlarımla beraber. Hal vurup harman savurmadık, kimseye bir şeyi peşkeş çekmedik. Teşkilat güçlensin, birlik güçlensin, esnaf ve sanatkar güçlensin. Amacımız buydu. Hamdolsun bu amaca da ulaştık. Ekspere bu kampüsün değerlendirmesini yaptırdım. Şu anda değeri 45 Milyon TL. Türkiye’de böyle başka birlik varsa kazanırsam dahi görevi bırakacağım. Ben esnafın kuruşuna sahip çıkacağım. Görev verirseniz sahip çıkmaya devam edeceğim” diye konuştu.

ÜSTÜN 153 OY ALDI

Daha sonra seçime geçildi. Yapılan oylamanın ardından yapılan oy sayımı sonrası Cengiz Üstün ESOB’un başkanı olarak seçildi. 279 kişinin oy kullandığı seçimde oyların 153’ünü Cengiz Üstün alırken 126 kişide Konak’tan yana oy kullandı.

Editör: TE Bilisim