İlimizde eğitimde geçmişe göre bir iyileşme olduğunu söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “İlimiz, üniversite sınavı ve diğer sınavlarda eski derecelerine göre daha üst sıralarda. Ama henüz arzu ettiğimiz seviyede değil. Sınavlarda en başarılı olan iller sıralaması Tunceli, Isparta, Amasya, Kırşehir Yalova, Burdur, Giresun, Çanakkale, Karabük ve Edirne. 2022’de en başarısız iller ise Muş, Şanlıurfa, Ağrı, Şırnak ve Hakkari.  Komşu illerimiz Burdur ve Isparta yine ön sıralarda yer alıyor.  Başarılı olan komşu illerde başarısız olan öğrencilerin sınav dışında bırakıldıkları iddiaları vardı. Afyonkarahisar’da sınavlarda bu yolu izledi. Hala 45-50. sıralar arasında gidip geliyoruz. Bu başarı değildir. Fakat şunu da görmek lazım. Üç yıl önce   başlatılan koçluk sistemi eğitimde verimi arttırdı. Bu verilere baktığımızda önceki yıllarda başlanılan hamleler meyvelerini vermeye başladı. Sonuçta Afyon eğitimde yetmez ama evet durumunda” dedi.

CİDDİ BİR BAŞARI YOK

“Eğitimde ciddi bir başarı yok” diyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Eğitimde baskın olan sendikanın etkisi sürüyor. Sendika istediği ismi bakan yaptı. Liyakatsiz insanlardan toplum çok rahatsız. Bu nedenle mevcut iktidar mülakat kalkacak dediler. Şimdi eğitimin başındaki isimler öğretmen alırken kaliteli mülakat yapılacak diyorlar. İlimizde eğitimde geçici bir yükselme var. Bu uzun vadede sürmez. Sınıfta kalma yeniden gelecek deniyor. Ülkemizin tüm illerinde üniversite açıldı. Ortaöğretim ise amaçsız bir hal aldı. Dindar nesil yetiştireceğiz demişlerdi. Şimdiki nesil dinden ve milliyetçilikten uzak şekilde yetişiyor. Kaç tane Milli Eğitim Bakanı değişti. Bunların kaçı eğitimciydi? Bu bakanlardan uzun süre kalan da olmadı. Bugün bakanlık koltuğunda sendikanın her söylediğini yapan önceki müsteşar Yusuf Tekin var. Kısacası ben eğitimle ilgili olumlu bir gelişme beklemiyorum. Afyonkarahisar’ın kırsal nüfusunun fazla ve kentleşmeden uzak olması eğitime de yansıyor” diye konuştu.

Clara oldu Eda... Clara oldu Eda...

ÜNİVERSİTE ÇOK SONRA GELDİ

İlimizin eğitimde yıllardır arzu edilen seviyede olmadığını belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Uygulanan koçluk sistemi ve öğrencilerin test çözmede geliştirilmeleri kısmen sonuç verdi. İnşallah gelecekte daha iyi yerlerde oluruz. Komşu ilimiz Eskişehir’e yıllar önce üniversitenin kurulması bu ilin kaderini değiştirdi. Maalesef biz bu fırsatı kaçırdık. Bize üniversite çok sonraları geldi. Bana göre bir yerin kentleşebilmesi için üniversite şart. Günümüzde ekonomik sebepler nedeniyle öğrencilerin başka şehirlerde okumaları oldukça zor. Özellikle büyük kentlerde hayat daha zor. Allah herkesin yardımcısı olsun” dedi. Programda nasıl bir belediye başkanı olmalı sorusuna da cevap arandı. Ayrıca yorumcular, Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar’ın yılın yerel radyo yöneticisi ödülüne layık görülmesi dolayısıyla tebriklerini iletti. N\S

Editör: Nurbanu Soy