HAYIT TOHUMU NEDİR?

Hayıt tohumu, ülkemizde Güney Anadolu kesimlerinde yetişen bir bitki türüdür. Lavantayı andıran yapısı ile mine çiçek ailesinin bir üyesidir. Hayıt tohumu, kayalık alanlarda ve denize yakın bölgelerde yetişmektedir. Hoş bir kokuya sahip olması nedeni ile özellikle kozmetik firmaları tarafından pek çok farklı üründe kullanılmaktadır.

HAYIT TOHUMU NE İŞE YARAR?

Safra kesesinde taş bulunan hastalar dikkat! Safra kesesinde taş bulunan hastalar dikkat!

Hayıt tohumu kadınlarda östrojen hormonunu desteklemektedir. Hipofiz bezinden meydana gelen yumurtlama yapan hormonlar arttığında, kadının hamile kalma olasılığı yükselmektedir. Özellikle hamile kalmak isteyen kadınların tüketmesi gerekmektedir. Bununla beraber tohum alternatif tıpta da kullanıldığı bilinmektedir.

Özellikle kanserli hücreleri yendiği ve bağırsak sistemini düzene sokması ile bilinir. Hayıt tohumu aynı zamanda kozmetik firmaları tarafından hem koku maksatlı hem de bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Tohumun kökleri ip boyama sektöründe de kullanılmaktadır.

HAYIT TOHUMU NEYE İYİ GELİR?

 Hayıt tohumunun faydaları saymakla bitmediği gibi, aynı zamanda bir alternatif tıp kaynağıdır. Doğal bir ilaç niteliği taşımaktadır. Kanserli hücrelere karşı ciddi bir savunma mekanizması oluşturur. Daha çok kadın hastalıklarına yönelik bir tedavi yöntemidir. İçerisinde bulunan vitamin ve minerallar sayesinde vücudun ihtiyacı olan besinleri almasını sağlar.

HAYIT TOHUMU FAYDALARI NELERDİR?

Hoş bir kokuya sahip olan ve vitamin açısından da zengin olan hayıt tohumunun faydaları saymakla bitmez. İşte hayıt tohumunun merak edilen faydaları:

·         Hayıt tohumu yeni doğum anneler için önemlidir. Sütün artmasına katkı sağlar.

·         Hormonal bozuklukları düzenler ve dengeler.

·         Depresyona ve strese iyi gelir, sakinleştirici etkiye sahiptir.

·         Vücuttaki sıvı kaybını önler.

·         Kadın hastalıkları tedavisinde iyileştirme sağlar. Regli dönemini düzenler.

·         Panzehir etkisi olduğu için zehirli hayvanların ısırığından sonra ilaç olarak kullanılır.

·         Bağırsaklarda meydana gelen parazitlerin atılmasında yardımcı olur.

·         Cilt sağlığını iyileştirir ve korur.

·         Hazımsızlık problemlerinin önüne geçer.

·         Sindirim sistemini düzenler ve daha iyi çalışmasında yardımcı olur.

·         Prostat kanserine iyi geldiği bilinmektedir.

HAYIT TOHUMU ZARARLARI

Hayıt tohumunun şu ana dek bilinen herhangi bir zararı yoktur. Fakat tüketiminde ölçülü davranmak gerekmektedir. Aşırı tüketilmesi sonucunda;

·         Mide bulantısı,

·         Aşırı adet kanamaları,

·         Alerji ve kızarıklık,

·         Östrojen hormonunun tetiklenmesi ile aşırı cinsel istek görülmektedir.

HAYIT TOHUMU HAMİLE KALMAK İÇİN NASIL KULLANILIR?

Hayıt tohumu içeriği nedeni ile kadın hastalıkları tedavisinde de kullanılan bir bitkidir. Kimi kesimlerde ise hamile kalamayan kadınlar tarafından kullanılır. Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurun. Hamile kalmak için hayıt tohumunun kullanımı ise şu şekildedir:

·         Hayıt tohumu gebe kalmak için kullanıldığında çay olarak tüketilir. Bir tatlı kaşığı hayıt tohumunu bir bardak su ile cezvede kaynatmalısınız.

·         Altını kapattıktan sonra 10 ila 15 dakika daha bekletmelisiniz.

·         Ardından hazırladığınız çayı günde iki kez içmelisiniz. Hayıt tohumu çayını sabah ve akşam aç karnına olacak şekilde tüketmeye özen göstermelisiniz.

·         Düzenli tüketildiğinde yumurtalama periyodlarını düzene sokacaktır.

HAYIT TOHUMU NE ZAMAN KULLANILIR?

Hayıt tohumunun insan sağlığına sayısız faydası bulunur. Ancak kullanımına dikkat edilmelidir. Faydaları kadar zararları da olan hayıt tohumunu kullanmadan önce doktorunuza da başvurabilirsiniz. Hayıt tohumunun tüketimi çay olarak yapılabilir. Hayıt tohumu çayı için ilk olarak 1 tatlı kaşığı tohumu ezin. Tohumları ezdikten sonra daha önce kaynatılmış bir bardak suyun içine atın. Afiyet olsun…

>>TUĞBA ÖZKAN

Editör: Tuğba Özkan