Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı bir şekilde beslenmenin mümkün olup olmadığı konusu, uzmanlar arasında tartışılmaya devam ediyor. Beslenme ve diyet uzmanları, günlük yaşamda alınan toplam kalorinin iftar ile sahur arasında dengeli bir şekilde alınmasının önemini vurguluyorlar. Hareketsizlik de eklenirse, kilo almanın daha olası olduğunu belirtiyorlar.

Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem

Thumbs B C 12F886E081B31286391A65287E54E480

İftarda Yemeğin Hızına Dikkat!

İftarda yemeğin hızlı yenmesinin fazla kalori alımına ve sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yemeğin en az 15 dakika süreyle yenmesi gerektiğini ifade ediyor. Hızlı yemek yemenin sağlık açısından riskler taşıdığını vurguluyor.

Sdfghjklkjhgfds (2)

Sahurun Önemi

Sahurun, gün içinde uzun bir süre aç kalınacağı düşünüldüğünde önemli olduğunu dile getiren Yiğit, sahurun atlanması durumunda baş ağrısı, tansiyon ve kan şekeri dengesizlikleri gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Uykunun bölünmesi durumunda ise, sahur öncesinde protein ve kalsiyum açısından zengin bir öğün tüketilmesi öneriliyor.

Sdfghjklkjhgfds (3)

Sağlıklı Menü Önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sağlıklı bir sahur ve iftar menüsünün metabolizma hızını canlı tutacağını vurguluyor. İftarda yemek süresinin uzun olması gerektiğini belirten Yiğit, çorba ve salata ile başlanmasının ve ana yemeklerin dengeli bir şekilde seçilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Zararlı İçeceklerden Kaçının

Beslenme ve Diyet Uzmanı, iftar ve sahur dönemlerinde asitli ve şekerli içeceklerin tüketilmesinin sağlık açısından riskli olduğunu belirtiyor. Özellikle hazır limonataların ve şerbetlerin boş kalori alımına neden olduğunu ifade ediyor ve ev yapımı alternatiflerin tercih edilmesini öneriyor.

Özel Durumlar İçin Uyarı

Kronik hastalığı, gebelik durumu veya sürekli ilaç kullanımı olan bireylerin oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları gerektiğini vurgulayan Yiğit, doktor kontrolünde beslenme programı oluşturmanın önemini vurguluyor. Doktorun onayı olmadan oruç tutmanın sağlık risklerini beraberinde getirebileceğini belirtiyor.

Kaynak: FATMA SEDA CAN