Erkan'ın yoğun görüşme takvimine göre, 13 Aralık Çarşamba günü İstanbul'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılımı planlanıyor. Aynı haftanın ilerleyen gününde ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi ile bir İstişare Toplantısı gerçekleştirecek. Bu görüşmeler, reel sektör temsilcileriyle etkileşimin yoğunlaştırılmasına örnek teşkil ediyor.

SARIMSAK HAP GİBİ YUTULURSA NE OLUR? SARIMSAK HAP GİBİ YUTULURSA NE OLUR?


Geçtiğimiz aylarda, 29 Kasım'da İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve 7 Aralık'ta Ankara Sanayi Odası (ASO) ile yapılan toplantılarda da TCMB ve reel sektör arasındaki köprüler güçlendirildi. Erkan, ASO ile yapılan toplantıda, Temmuz'da reeskont kredi limitlerinin 10 kat artırılarak 3 milyar liraya çıkarıldığını hatırlatarak, bu limitin daha da artırılacağının sinyallerini vermişti.


TCMB Başkanı Erkan'ın reel sektör temsilcileriyle yaptığı bu toplantılarda, para politikası ve Merkez Bankası'nın sunduğu finansal destek mekanizmaları ayrıntılı bir şekilde ele alındı. Bu toplantılarda, Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) başta olmak üzere, TCMB'nin yatırım ve ihracata yönelik desteklerinin büyük ilgi gördüğü vurgulandı.


Ayrıca, TCMB, YTAK programına ilişkin olarak üç yıl için toplam 300 milyar lira limit ayrılacağını bildirmişti. İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerindeki değişiklik olarak da, toplam faiz maliyetine bir üst sınır getirilmiş ve iskonto oranı yüzde 25,93'te sabitlenmişti. Bu değişiklikler, finansal araçların rekabetçiliğinin ve işlevselliğinin artırılmasına katkı sağlayacak nitelikte.
 

Editör: Duygu Özger