Son Başbakan ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın da katıldığı törende konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizerek, “Himalayalar’dan başlayarak Alpler’e doğru uzanan çizgi üzerinden dünyada deprem riski taşıyan beş ülkeden birisi Türkiye diye biliniyor. Türkiye bir deprem ülkesi. Kimseyi korkutmak adına söylemiyoruz. Topraklarımızın yüzde 66’sı içinde yaşayan nüfusumuzun da yüzde 75’e yakını birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde yaşıyor. Bu ülkede yaşarken bizler üzerinde yaşadığımız coğrafyayı bilerek hareket etmek durumundayız. Ne yapıyorsak alttaki bu hareketliliği asla unutmadan yapmak durumundayız” dedi.

ALTI TANE ŞEHİR YERLE BİR OLDU

“Sonradan dizimize vurmanın bir manası yok” diyen Bakan Özhaseki, “ İşin başında tedbir alır ve doğru işler yaparız ve buralarda da rahat ederiz. Allah korusun, biz de bunlardan çok pişmanlık duyarız.” dedi.  Bakan Özhaseki, 6 Şubat’ta yaşanan bin yılın felaketiyle ilgili bilançonun da altını çizdi. Özhaseki, “680 bin konut yıkıldı. 170 bin civarında da iş yeri, depo, ahır gibi tek katlı yerlerimiz yıkıldı. 850 bin tane bağımsız birim yıkıldı diyoruz. O kadar basit söylemesi. Ama bunun 850 bin tane bağımsız birimin açıklamasına bakarsanız Adıyaman gibi, Malatya gibi beş tane, altı tane şehir yerle bir oldu.” şeklinde konuştu.

BAŞVURULAR 200 BİNİ AŞTI

Deprem bölgesindeki konutların inşa sürecini hızlandırmak için harekete geçtiklerini belirten Bakan Özhaseki, “Şimdi oralarda bir an önce inşaatlara başladık. Büyük bir çaba içerisindeyiz. 200 bine yakın konutun ihalesini yaptık. Rezerv alanlarda o konutlar yükseliyor. İki üç ay sonra zaten teslimler de başlayacak. Bir taraftan da özellikle ‘Yerinde Dönüşüm’ü başlattık. 200 binden fazla insan da bizim ‘Yerinde Dönüşüm’ projemize ‘evet; siz bizi destekleyin biz yaparız’ dediler. Ama ısrarla dedik ki; bizim kırmızı çizgilerimiz var. Zeminde müsait olmayan yerlere, fay hattının olduğu yerlere, dere yataklarına asla ve asla yapılaşma yaptırmayacağız.” diye konuştu.

BU GÜZEL EVLERİ YAPACAĞIZ

Bu şartı sağlayanın faturası devletten! Listede adı olanlar fatura ödemeyecek Bu şartı sağlayanın faturası devletten! Listede adı olanlar fatura ödemeyecek

Kentsel dönüşümü tüm illerde sonuna kadar devam ettireceklerini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Biz bundan sonra hem deprem bölgesinde, hem depreme maruz olacak bölgelerimizde öyle güzel yerler yapmalıyız ki, orada Japon vatandaş ne kadar rahat ediyorsa, biz ondan daha emin bir vaziyette buralarda oturmalıyız. İnşallah bu amaçla da bu duygularla da bu evleri inşa etmeye çalışıyoruz. Sadece deprem bölgesinde değil, onun dışındaki Erzincan gibi, Elazığ gibi, çevredeki tüm illerimizde de kentsel dönüşümü sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu güzel evleri yapacağız. Vatandaşımızı buraya taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.

Törende, Erzincan’ın Kızılay, Hocabey ve Demirkent mahallelerinde 1 milyar 215 milyon TL’lik yatırımla; 612 konut ve 107 dükkân ile İl Müdürlüğü Binası ve Vasgirt Millet Bahçesinin temeli dualarla atıldı. Törende ayrıca, 161 sosyal konut ve Kayı Köyü’ndeki 79 konut teslim edildi, 4 noktadaki istasyonu birbirine bağlayan Katı Atık Aktarma Transfer Merkezinin de açılışı yapıldı. Bakan Özhaseki, Kemaliye kentsel dönüşüm 3. Etapta biten konutların anahtarları hak sahiplerime teslim etti, Refahiye Kayı Köyündeki ailelere de evlerinin tapularını verdi. //FÖ.

Editör: Fadime Özkaran