Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, “Kanser, önlenebilir, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.Teknolojinin gelişmesi, tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçların daha etkin kullanılması, özellikle yapay zekânın günümüzde hızla yükselmeye başlaması ve sağlık okuryazarlığının halkı bilgilendirme/bilinçlendirme/farkındalık çalışmalarında kullanımı önem kazanmıştır” dedi.

Pekmezin en faydalısı meğer buymuş! İbrahim Saraçoğlu sağlığın şifresini verdi Pekmezin en faydalısı meğer buymuş! İbrahim Saraçoğlu sağlığın şifresini verdi

TARAMALAR ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Kanser taramalarının ücretsiz olarak yapıldığını dile getiren Korkmaz, “Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde;40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.2024 yılı 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası teması olarak “Kanseri birlikte yenebiliriz, kanserden korunabiliriz.” belirlenmiş olup kanserle mücadelede halkımızı bilinçlendirme çalışmaları en önemli avantajımız olacaktır. Bu vesile ile yukarıda belirttiğimiz kıstaslardaki herkesi merkezlerimize ücretsiz tarama yaptırmaya davet ediyor, sağlık ve esenlik diliyorum”

Kaynak: GAMZE KOÇAK